08:24 / E Premte, 30 Tetor 2020

Pijet që përdorin ëmbëlsues artificial janë armiku i shëndetit kardiovaskular

Sipas hulumtimit të shkencëtarëve, pijet që përdorin ëmbëlsues artificial mund të shkaktojnë edhe sëmundje kardiovaskulare si pijet me sheqer.

Studimi, rezultatet e të cilit u botuan në revistën “Journal of the American College of Cardiology”, tregoi se pijet me sheqer dhe të ëmbëlsuar artificialisht shoqëroheshin me një rrezik në rritje të sëmundjeve kardiovaskulare.

Prandaj, në hulumtim, u theksua se pijet e ëmbëlsuara artificialisht nuk janë një alternativë ndaj pijeve me sheqer, në kundërshtim me atë që dihet.

Duke iu referuar studimeve të mëparshme, u kujtua se dieta në të cilën konsumoheshin pije me sheqer kishte një efekt negativ në shëndetin metabolik të zemrës dhe u përmend që efekti i pijeve artificiale të ëmbla në shëndetin kardiovaskular, i cili u tregua si një alternativë ndaj pijeve me sheqer, nuk ishte plotësisht i njohur.

Morën pjesë 104 mijë e 760 njerëz

Në studim, u diskutuan rezultatet e pyetësorit të ushqyerit, i cili u zhvillua në Francë dhe përfshiu 104,760 pjesëmarrës.

Në studim, të cilit iu kërkua të plotësonte tre regjistrime diete 24-orëshe në internet çdo 6 muaj, ëmbëlsuesit artificialë u përcaktuan si ëmbëlsues jo-ushqyes dhe pije me sheqer për të mbuluar të gjitha pijet që përmbajnë 5 përqind ose më shumë sheqer.

Në studim, pjesëmarrësit u ndanë në grupe si jo-konsumues, pak konsumatorë dhe konsumatorë të lartë.

Në studim, u arrit në përfundimin se ata që konsumojnë shumë pije të ëmbëlsuara artificiale kanë 20 për qind më shumë sëmundje kardiovaskulare në çdo kohë të jetës së tyre sesa ata që nuk i konsumojnë fare, dhe rezultati i ngjashëm është i vlefshëm edhe për ata që konsumojnë pije me shumë sheqer./IndeksOnline/