10:22 / E Diele, 22 Prill 2018

‘Prishtina, dA�shira e parezistueshme pA�r ta vizituar’

NA�se A�shtA� e vA�rtetA� se njA� vend e bA�jnA� vetA� banorA�t e tij, Kosova pA�r mua A�shtA� njA� nga vendet mA� tA� bukura nA� botA�. NA� asnjA� vend nuk kam takuar njerA�z kaq tA� sjellshA�m, kaq tA� disponueshA�m dhe kaq tA� edukuar sa nA� kA�tA� shtet tA� vogA�l (tA� madh) tA� Ballkanit.

KA�shtu e nis shkrimin e saj gazetarja dhe udhA�tarja e njohur italiane, Francesca Masotti, tA� publikuar nA� blogun e saj a�?Francesca on the top Worlda�?.

MegjithA� varfA�rinA� ekonomike tA� njA� pjese tA� madhe tA� popullsisA�, padrejtA�sitA� e vuajtura para, gjatA� dhe pas luftA�s dhe situatA�n aktuale politike nA� nivel ndA�rkombA�tar, shqiptarA�t e KosovA�s nuk e kanA� humbur humanizmin e madh, qA� i karakterizon ata duke i bA�rA� njerA�zit mA� dinjitozA� nA� botA�.

MA� shumA� se njA� herA� mA� ka ndodhur tA� kA�rkoj informacion pA�r tA� arritur nA� njA� vend dhe njerA�zit janA� angazhuar pA�r tA� mA� ndihmuar duke kontrolluar nA� Google Maps rrugA�n, pA�r tA� mA� shoqA�ruar mA� pas nA� destinacionin tim, mA� urojnA� ditA� tA� mirA� dhe mA� dhurojnA� buzA�qeshje para se tA� thonA� mirupafshim.

PA�r mua A�shtA� shumA� i rA�ndA�sishA�m aspekti njerA�zor nA� njA� udhA�tim dhe Kosova nga ky kA�ndvA�shtrim, mA� ka prekur thellA� dhe mA� la njA� kujtim shumA� pozitiv, aq shumA� saqA� shpresoj qA� tA� kthehem sa mA� shpejt tA� jetA� e mundur.

NdA�rsa flamuri aktual i vendit qA� A�shtA� blu dhe me gjashtA� yje tA� verdhA� (qA� pA�rfaqA�sojnA� gjashtA� grupet etnike nA� vend, pA�rkatA�sisht shqiptarA�t, serbA�t, turqit, romA�t, boshnjakA�t dhe goranA�t), duke udhA�tuar nA� KosovA� do tA� shihni gjithmonA� flamurin shqiptar: shqiptarA�t e KosovA�s qA� takova gjatA� udhA�timit tim, tA� gjithA� kanA� zemrat dhe mendjet e tyre drejtuar ShqipA�risA�, e konsideruar prej tyre si atdhe.

Duke udhA�tuar nA� vend, megjithatA�, mA� shumA� se njA� herA� e kam harruar se nuk jam nA� ShqipA�ri: ngjashmA�ria me Vendin e Shqiponjave, para sA� gjithash traditat historike dhe gjuha.

Gjithashtu, ma��u duk absurde qA� duke ardhur nga ShqipA�ria tA� kalosh nA� kufi, tA� paraqesA�sh pasaportA�n dhe tA� hysh nA� njA� tokA� ku jetojnA� shqiptarA�, flitet shqip, traditat dhe zakonet janA� shqiptare dhe mbi tA� gjitha, banorA�t e konsiderojnA� veten shqiptarA�.

Ja A�farA� mund tA� vizitoni nA� KosovA�:

Bulevardin a�?NA�nA� Terezaa�?

Ky bulevard i madh pA�r kA�mbA�sorA� nuk ka ndonjA� gjA� emocionuese sa i pA�rket arkitekturA�s, por ju duhet tA� kaloni patjetA�r aty pA�r tA� arritur nA� zonat kryesore tA� qytetit sepse A�shtA� shndA�rruar nA� shA�titoren e kA�mbA�sorA�ve tA� PrishtinA�s ku njerA�zit duan tA� kalojnA� kohA�n e lirA�. PranA� tij gjendet Teatri KombA�tar i KosovA�s, mA� i rA�ndA�sishmi nA� vend dhe nA� fund, ka njA� statujA� tA� madhe kushtuar Gjergj Kastriot SkA�nderbeut, heroit kombA�tar shqiptar, i cili mbrojti ShqipA�rinA� dhe PerA�ndimin nga pA�rparimi i PerandorisA� Osmane.

Muzeun etnografik a�?Emin Gjikua�?

Muzeu Etnografik i PrishtinA�s A�shtA� i vendosur nA� njA� ndA�rtesA� tA� bukur osmane qA� ndodhet nA� lagjen mA� tA� vjetA�r tA� qytetit. Brenda tij ndodhen kA�rkime interesante tA� antikitetit, sidomos nga epoka osmane dhe nA� dhomat e saj ju mund tA� admironi objekte dhe artefakte interesante tA� atyre viteve.

Hyrja A�shtA� e lirA� dhe tA� ofrohet dhe udhA�zuesi qA� shpjegon (nA� njA� anglishte tA� shkA�lqyer) nA� mA�nyrA� shumA� tA� detajuar zbulimet dhe zakonet e kohA�s.

XhaminA� e Sulltan Mehmed Fatihut

Kjo xhami e bukur A�shtA� ndA�rtesa mA� e rA�ndA�sishme e kultit islam nA� PrishtinA�. MenjA�herA� pas vizitA�s sime, unA� pashA� thirrjen pA�r namaz, njA� kohA� kur tA� gjithA� besimtarA�t kalonin nA� rrugA� dhe tregtarA�t e dyqaneve pranA� ndA�rtesA�s vraponin pA�r tA� hyrA� nA� xhami dhe tA� luteshin. GjA�ja qA� mA� goditi mA� shumA� pA�r kA�tA� ndA�rtesA� ishin dekorimet e bukura tA� tavanit tA� brendshA�m dhe, mbi tA� gjitha pamja e jashtme.

Monumentin a�?New Borna�?

Monumenti a�?Newborna�? u ngrit nA� ditA�n e shpalljes sA� pavarA�sisA� sA� KosovA�s mA� 17 shkurt 2008 dhe A�shtA� njA� domosdoshmA�ri pA�r kA�do qA� viziton PrishtinA�n. A�shtA� vendi ideal pA�r tA� bA�rA� disa foto tA� bukura, por pa harruar rA�ndA�sinA� historike, se sa arkitektonike. NjA� kuriozitet: A�do vit, 17 shkurt, pamja e monumentit ndryshohet. KA�tA� vit, me rastin e 10-vjetorit tA� pavarA�sisA�, shkrimi, siA� mund ta shihni nga figura, pA�rmban numrin 10.

BibliotekA�n KombA�tare tA� KosovA�s a�?PjetA�r Bogdania�?

Biblioteka KombA�tare e KosovA�s A�shtA� njA� ndA�rtesA� e veA�antA�, vepA�r e arkitektit kroat Andrija MutnjakoviA�, e cilA�suar nga shumica si njA� nga ndA�rtesat mA� tA� shA�mtuara nA� botA�. Sinqerisht kam gjetur kA�tA� ndA�rtesA� shumA� interesante: jo vetA�m jashtA� me grilat e saj prej hekuri dhe 99 kupola tA� bardha secila prej njA� madhA�sie tA� ndryshme nga tjetra, por edhe brenda vendit ku mund tA� admiroje kupolat nga njA� kA�ndvA�shtrim tjetA�r.

PranA� bibliotekA�s ekziston njA� kishA� ortodokse e papA�rfunduar: sipas planeve tA� Sllobodan MillosheviA�it (ish-lideri serb i akuzuar pA�r krime kundA�r njerA�zimit jo vetA�m nA� KosovA�, por edhe nA� Bosnje dhe Kroaci) do tA� ishte kisha mA� e madhe ortodokse serbe nA� KosovA�, por pas shpA�rthimit tA� luftA�s nuk ka pA�rfunduar dhe duke gjykuar nga shteti nA� tA� cilin ndodhet, nuk mendoj se do tA� pA�rfundojA� shumA� shpejt.

Katedralen katolike a�?NA�nA� Terezaa�?

E pA�ruruar nA� shtator 2017, Katedralja e NA�nA� TerezA�s A�shtA� kisha mA� e madhe katolike nA� KosovA�. NA�nA� Tereza ishte njA� nga figurat mA� tA� rA�ndA�sishme fetare tA� shekullit XX. Pra, nuk A�shtA� e vA�shtirA� tA� kuptohet pse kaq shumA� ndA�rtesa, rrugA�, sheshe dhe vende tA� rA�ndA�sishme mbajnA� emrin e saj nA� KosovA� dhe ShqipA�ri. /ATSH/