75 Mall Live Search
13:58 / E Premte, 21 Qershor 2024 / k.v

Procedohet për Kuvend projektligji për zyrtarët publike, opozita do ta dërgojë sërish në Kushtetuese

Partia Demokratike e Kosovës (PDK) dhe Lidhja Demokratik e Kosovës (LDK), kanë paralajmëruar se do të dërgojnë përsëri në Gjykatën Kushtetuese Ligjin për Zyrtarët Publik, pasi konsiderojnë se nuk janë marr parasysh rekomandimet që janë dhënë për plotësim ndryshimin të këtij projektligji.

Këto paralajmërime u bënë në Komisionin për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal, ku u shqyrtuan raportet të Komisioneve të përhershme lidhur me Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Zyrtarët Publik, i cili përkundër kundërshtive të opozitës, u votua me gjashtë vota të mazhorancës.

Deputeti i PDK-së, Isak Shabani, ka thënë se ky projektligj është i politizuar dhe me këtë rast ka ngritur çështjen e propozimit për këtë projektligj sa i përket pozitave menaxhuese me afat të caktuar.

“Ky ligj është me i politizuar se ligji i mëparshëm. Te dispozita kalimtare te paragrafi 3, nëpunësit civil të emëruar në pozitat e kategorisë së ulët dhe të mese drejtuese para hyrjes në fuqi të ligjit bazik konsiderohen se fillojnë mandatin e parë në hyrjen në fuqi të këtij ligji. Po dëshiroj që të konfirmojmë nga ju a është e vërtet që kjo obligon në mandatin e parë pasi edhe ata që janë shërbyes civil që janë për kohë të pacaktuar tash obligohen me qenë në këto pozita me kohë të caktuar”, ka thënë ai.

Kryetari i Komisionit, Valon Ramadani, ka thënë se ky propozim ka qenë opsioni shumë i mirë që është propozuar nga Qeveria dhe se do të ketë mundësi që të mos bëhet shkelje e të drejtave të gjithë atyre që sot hynë drejtor në një departament në shërbimin civil.

“Ky propozim është që nuk shpallen konkurset për pozitat menaxhuese sot, por me automatizëm momentin që ky ligj hynë në fuqi ata i kanë katër vite mandat. Mandatin e dytë për katër vite të tjera munden  me marr me përformancë nga eprorët e tyre ndërsa tretin shpallet vendi i punës duke mos ja ndalur atij që të aplikoj. Mendoj që është opsioni shumë i mirë që është propozuar nga Qeveria dhe do të ketë mundësi që të mos bëhet një shkelje e të drejtave të gjithë atyre që sot hynë drejtor në një departament e ai që është aty sot të jetë në shërbim civil ai të vazhdon si drejtor. Unë mendoj se për mbi 8-12 vite nuk ka njëri se çka jep më shumë”, ka thënë ai.

Deputeti Shabani përmendi aktgjykimet e Gjykatës Kushtetuese që janë dhënë sa i përket këtij projektligji, e ku shtoj se nëse ky ligj kalon në këtë formë do të dërgohet përsëri në Gjykatën Kushtetuese.

“Opinioni i SIGMA-së thekson se mandati me afat të caktuar nuk janë të zakonshme në administratat e vendeve anëtare të BE-së, dh në mënyrë artikulare ato nuk parashihen në nivelin e ulët dhe të mesëm drejtuese. Kjo reformë mund të dërgojë lehtësisht në politizimin e administratës publike deri në nivelin e udhëheqësve të njësive në nivelin e ulët drejtues. Përsëri do ta kontestojmë e do ta dërgojmë në Gjykatën Kushtetuese. Unë mendoj që ky ligj nëse miratohet kësi soji shkon drejtpërdrejt në Gjykatën Kushtetuese”, ka thënë ai.

Kryetari i Komisionit, Ramadani ka thënë se nuk ka pasur as një koment as prej BE as prej SIGM  për këtë nenë.

Deputeti i LDK Agim Veliu, ka thënë se në këtë projektligj mbete problematike çështja e ushtruesve të detyrave, mos respektimi fillimi i mandati si dhe shumë çështje të tjera që sipas tij, ky projektligj më gjitha këto probleme do të përfundoj në Gjykatën Kushtetuese.

“Ne sot e dimë që e keni shumicën, por ne jemi këtu që të ju themi që nëse ky ligj aprovohet kështu në këtë formë e dëmton zyrtarin publik edhe është në kundërshtim me disa parime që janë të njohura me zyrtarë publikë. Janë disa dispozita që e politizojnë dhe do të jenë problematike, sikurse është vlerësimi atje. Sipas meje mbete problematike çështja e ushtruesve të detyrave edhe që rreziku që prapë ku ligj të përfundoj në Gjykatën Kushtetuese. Sepse nuk po respektohet fillimi i mandatit ashtu siç është përcaktuar me ligj në rastet e udhëheqësve të niveleve të ndryshme nëse ata janë pa mandat, ligji ju jep të drejtën që në momentin që hynë në fuqi ky ligj ata ta fillojnë mandatin e rregullt. Mbeten çështje problematike që ky ligj të përfundoj në Gjykatën Kushtetuese”, ka thënë ai.

Deputeti i VV-së Besim Muzaqi, ka thënë se si pozitë janë mësuar me kërcënime që projektligjet t’i dërgojnë në Kushtetuese.

“Kërcënimi se do të shkojë në Gjykatën Kushtetuese nuk është risin për ne, por tregon për qëllimet që ka kjo opozitë në raport me ecjen përpara me ligjeve dhe përparimin edhe në aspektin legjislativ për të cilat jemi të thirru si deputet dhe legjislativ për ti dërguar përpara”, ka thënë ai.

E deputeti i PDK-së, Mergim Lushtaku, ka thënë se ky projektligj duhet të dërgohet në Kushtetuese. Lushtaku ka cituar edhe fjalët e kryeministrit Albin Kurti, drejtuar ish-kryeministrit Isa Mustafa, i cili deklaronte se kush e shkel Ligjin dhe Kushtetutën “është super kriminel”.

“Ne e dimë shumë mirë se sipas nocionit të liderit të tyre ‘suprem’ Albin Kurtit, ai që shkel ligjin edhe Kushtetutën është ‘super kriminel’. Ne e dimë se super kriminelët qeverisin në qeverinë Kurti. Ne kemi edhe një akt ligjor edhe Kushtetutën që do ta vërtetojmë se a janë ligjet në përputhje me Kushtetutën. Ne duhet të dërgojmë sepse nuk ka përputhje që ju e bëni këtë projektligj në përputhje me aktgjykimi e Gjykatës Kushtetuese për ligjin për zyrtarët publike. Të pjesa e sigurisë juridike”, ka thënë ai.