18:48 / E Enjte, 21 Shkurt 2019

Pse zebrat kanë vija? Shkencëtaret tregojnë arsyet

Shkencëtarët kanë zbuluar se zebrat kanë vija në mënyrë që të shmangin insektet që thithin gjakun, të cilat huthen nga ngjyrat e tyre dhe kanë probleme me çasjen në to.

Shtresat dalluese të kafshëve i ndihmojnë ata të mbajnë jashtë insektet që përpiqen të kafshojnë ato dhe të mbajnë sëmundje vdekjeprurëse.

Studiuesit vënë mantele me shirita në kuaj për të parë se sa insekte u sulën mbi to dhe i krahasuan rezultatet me kuajt e mbuluar me mantele të thjeshta me një ngjyrë të vetme.

Ata filmuan mizat e kuajve ndërsa u përpoqën të bënin predha në zebra rob dhe kuaj të mbajtur në një fermë shtëpiake në Somerset, dhe gjetën se insektet i afroheshin kafshëve me ritme të ngjashme.

Por sapo ata filluan të rrethojnë ato, mizat arritën të uleshin në zebra më pak se një e katërta sa ndodhnin në kuaj.

Tim Caro, autori kryesor i raportit i cili u botua në revistën PLOS ONE, tha se mizat nuk arrijnë të ngadalësojnë siç duhet, dhe kështu fluturojnë përtej tyre ose përplasen dhe kërcejnë”.

Biologu i Universitetit të Bristol-it dhe autori i studimit Martin Hoë, këto vija mund të verbojnë fluturat sapo të mbërrijnë aq afër sa t’i shohin ato me sytë e tyre me rezolucion të ulët ashtu siç pilotë mund të befasohen nga dielli.

Ndër teoritë e tjera përse janë se vija siguron maskim për të shmangur grabitqarët e mëdhenj ose që ata kanë një funksion shoqëror si njohja individuale.

Është spekuluar gjithashtu se vija e ndihmon ngrohtësinë e trupit duke krijuar rryma të konvekcionit përgjatë shpinës së kafshës./Indeksonline/