19:56 / E Martë, 05 Qershor 2018 / indeksADMonline

Qentë mund të shkaktojnë epideminë e madhe të gripit në njerëz

Sforcimet e reja vdekjeprurëse të virusit mund të hidhen nga kafshët shtëpiake te pronarët e tyre dhe studiuesit paralajmërojnë se mund të kemi nevojë për një vaksinë për mbrojtje.

Deri tani, zogjtë dhe derrat kanë qenë rreziku më i madh i transmetimit të gripit te njerëzit. Por qentë gjithnjë e më shumë mbartin shenja të mutuara të virusit që prekin njerëzit, transmeton KosovaPress.

Qeni mund të jetë bartës i shpërthimit vdekjeprurës të gripit në mesin e njerëzve, paralajmëron një studim i ri.

Studiuesit nga Nju Jorku paralajmërojnë se zhvillimi mund të jetë pikë tërheqëse për të shkaktuar një nga shpërthimet më të rënda të gripit të parë gjatë viteve të fundit, pasi njerëzit kanë shumë më tepër kontakt me qentë sesa me derrat dhe zogjtë.

“Pjesa më e madhe e pandemive janë shoqëruar me derra si një mikpritës midis viruseve”, tha studiuesi i studimit Adolfo García-Sastre, nga Shkolla Icahn e Mjekësisë në Malin Sinai.

Temat: