16:23 / E Mërkurë, 18 Prill 2018 / indeksADMonline

Raporti i Progresit: Kosova pA�rballet me sfidA�n e ekstremizmit

Kosova duhet tA� bA�jA� mA� shumA� pA�r ta ndaluar ekstremizmin dhe radikalizmin e dhunshA�m i cili bA�het pA�rmes fondeve tA� organizatave tA� huaja, kA�shtu thuhet nA� raportin e progresit tA� Komisionit Evropian qA� u publikua tA� martA�n.

a�?Pa marrA� parasysh pA�rpjekjet, autoritetet Kosovare vazhdojnA� tA� ballafaqohen me sfidat e ekstremizmit dhe radikalizmit tA� dhunshA�ma�?, thuhet nA� raport.

a�?Kjo kryesisht A�shtA� bA�rA� e mundur nga fondet e organizatave tA� huaja qA� predikojnA� ideologjitA� ekstremiste. Grupet e dhunshme ekstremiste po ashtu janA� aktive nA� rrjetet sociale duke shpA�rndarA� propagandA� dhe pA�r tA� rekrutuar besimtarA�.a�?

Komisioni Evropian, thotA� se Kosova duhet tA� bA�jA� mA� shumA� pA�r ta��i luftuar kA�to ndikime tA� jashtme.

Sipas raportit, Kosova ka mangA�si nA� trajtimin e personave tA� kthyer nga Siria dhe Iraku.

a�?Nuk ka programe gjithA�pA�rfshirA�se pA�r parandalimin, deradikalizmin, rehabilitimin dhe riintegrimin e luftA�tarA�ve tA� kthyer duke pA�rfshirA� edhe ata qA� janA� nA� burgje, familjet e tyre, nA� veA�anti gratA� dhe fA�mijA�ta�?.

Raporti e vlerA�son si shumA� pozitiv faktin qA� asnjA� person nuk ka shkuar pA�r luftime gjatA� vitit tA� kaluar.

a�?Numri i qytetarA�ve tA� KosovA�s qA� janA� angazhuar nA� konfliktet nA� Siri dhe Irak ka rA�nie tA� vazhdueshme dhe se nA� vitin 2017 nuk ka pasur raste tA� reja tA� raportuaraa�?, thuhet nA� raport.

Nga viti 2012 e deri mA� 2016, rreth 359 qytetarA� tA� KosovA�n pA�rkatA�sisht 255 burra, 49 gra dhe 55 fA�mijA� kanA� shkuar nA� zonat e luftA�s nA� Lindjen e Mesme. Po ashtu, 41 fA�mijA� kanA� lindur nA� zonat e luftA�s, 133 qytetarA� tA� KosovA�s janA� kthyer, 74 kanA� vdekur dhe 195 ende mbesin atje (59 burra, 41 gra dhe 95 fA�mijA�).

Komisioni Evropian i bA�n thirrje KosovA�s tA� bashkA�punojA� me vendet e Ballkanit PerA�ndimor sepse a�?ky bashkA�punim mund tA� ndihmon nA� luftimin e kA�rcA�nimit nga terrorizmia�?.

a�?Kosova duhet tA� shkA�mbejA� mA� shumA� tA� dhA�na kundA�r terrorizmit me Europola�?, thuhet ndA�r tA� tjera nA� raport.

Sipas kA�tij raporti, agjencitA� e zbatimit tA� ligjit nA� KosovA� nuk kanA� ekspertizA� dhe pajisje pA�r tA� hetuar raste komplekse tA� terrorizmit.