19:08 / E Hënë, 08 Gusht 2022 / GF

Rëndësia e masazhit gjatë shtatzanisë

Masazhi terapeutik është përdorur me shekuj për të përmirësuar shëndetin e përgjithshëm, për të reduktuar stresin dhe për të lehtësuar tensionin e muskujve.

Hulumtimet tregojnë se terapia me masazh para lindjes mund të ndihmojë në uljen e ankthit, uljen e simptomave të depresionit, lehtësimin e dhimbjeve të muskujve dhe dhimbjeve të kyçeve dhe përmirësimin e rezultateve të lindjes dhe shëndetin e të porsalindurit.

Në përgjithësi pra kemi shëndet më të mirë të nënës dhe relaksim më të thellë.

Në disa tjera aspekte kryesore që luan rol masazhi janë:

Rregullimi i hormoneve

Studimet e bëra në 10 vitet e fundit kanë treguar se nivelet e hormoneve të lidhura me relaksimin dhe stresin ndryshojnë ndjeshëm kur terapia e masazhit futet në kujdesin prenatal të grave. Kjo çon në rregullimin e humorit dhe përmirësimin e shëndetit kardiovaskular.

Tek gratë që morën masazhe dyjavore për vetëm pesë javë, hormonet si norepinefrina dhe kortizoli (hormonet e lidhura me stresin) u reduktuan dhe nivelet e dopaminës dhe serotoninës u rritën (nivelet e ulëta të këtyre hormoneve lidhen me depresionin).

Këto ndryshime në nivelet e hormoneve gjithashtu çuan në më pak komplikime gjatë lindjes dhe më pak raste të komplikimeve të të porsalindurit, si pesha e ulët e lindjes. Provat sugjerojnë fuqimisht se ka përfitime shëndetësore të nënës dhe të porsalindurit kur masazhi terapeutik përfshihet në kujdesin e rregullt para lindjes.

Reduktimi i ënjtjes

Edema, ose ënjtja e kyçeve gjatë shtatzënisë, shpesh shkaktohet nga qarkullimi i reduktuar dhe presioni i shtuar në enët kryesore të gjakut nga mitra e rëndë. Masazhi ndihmon në stimulimin e indeve të buta për të reduktuar grumbullimin e lëngjeve në nyjet e fryra. Kjo gjithashtu përmirëson heqjen e indeve të bartura nga sistemi limfatik i trupit.

Përmirësimi i dhimbjeve nervore

Dhimbja e nervit shiatik përjetohet nga shumë gra në fazat e fundit të shtatzëninë pasi mitra mbështetet në muskujt e dyshemesë së pelvikut dhe në pjesën e poshtme të shpinës. Presioni i mitrës përhap tension në muskujt e pjesës së sipërme dhe të poshtme të këmbës, duke i bërë ato të fryhen dhe të ushtrojnë presion mbi nervat e afërt.

Terapia e masazhit trajton nervat e inflamuar duke ndihmuar në çlirimin e tensionit në muskujt e afërt. Shumë gra kanë përjetuar një reduktim të ndjeshëm të dhimbjes së nervit shiatik gjatë shtatzënisë përmes masazhit.

Redukton hormonet e stresit të foshnjës. Përveçse ndihmon nënën shtatzënë, masazhi ul edhe hormonet e stresit te fëmija. Hulumtimet kanë treguar se masazhi luan një faktor jetik në rritjen e niveleve të kortizolit të foshnjës edhe nëse ato janë ende brenda barkut të nënës së tyre. Për shkak të kësaj, është e sigurt të thuhet se nënat nuk janë të vetmet që marrin përfitimet shëndetësore të masazhit të shtatzënisë.