19:42 / E Mërkurë, 11 Shtator 2019

Sëmundja e mëngjesit në shtatëzani: Çfarë duhet të dini

Shtatzënia sjell shumë ndryshime fizike dhe emocionale me të cilat duhet të merreni gjatë rrugës për lindjen e fëmijëve. Shumë shpesh, shenja e parë e shtatzënisë është sëmundja e mëngjesit.

I referohet simptomave të nauze dhe të vjella që zakonisht fillojnë në mëngjes shkruan Parenting.firstcry.

Megjithatë, për disa gra, efektet e nauze dhe të vjella të shtatëzënësisë vazhdojnë gjatë gjithë shtatëzanisë së tyre me simptoma që zgjasin deri në lindje përcjell Gazeta Shneta.

Cilat janë shkaqet e sëmundjes së mëngjesit?

Ndërsa nuk ka ndonjë shkak specifik, nauzeja dhe prodhimi i hormonit të gonadotropinës korionike njerëzore (HCG) duket se janë të lidhura.

Është njohur se, ky hormon shtatzënie prodhohet nga trupi pasi veza e fekonduar i bashkëngjitet rreshtës së mitrës.

Ndërsa lidhja e saktë midis hCG dhe nauze është e panjohur, dihet se këto dy parametra rriten në të njëjtën kohë. Kjo është arsyeja pse ekspertët supozojnë se ekziston një lidhje e qartë midis tyre.

Sidoqoftë, shumica e ekspertëve pajtohen se ndryshimet hormonale ndoshta luajnë një rol jetësor. Kjo perfshin:

-Nivelet e Estrogjenit

Ky hormon mund të rritet shumë gjatë shtatëzënësisë, kur krahasohet me nivelet që gjenden tek gratë që nuk janë shtatzënë. Nivelet e ndryshuara të hormonit mund të shkaktojnë sëmundje në mëngjes.

-Nivelet e Progesteronit

Gjatë shtatëzënësisë nivelet e progesteronit gjithashtu rriten. Nivelet më të larta të hormoneve relaksojnë muskujt e mitrës (mitrës) për të parandaluar lindjen e hershme të fëmijës.

Sidoqoftë, për shkak të relaksimit të stomakut dhe zorrëve, acidet e tepërta të stomakut grumbullohen duke shkaktuar sëmundje gastroezofageale, ose zbaticë acidesh.

– Gonadotropina korionike njerëzore (HCG)

Siç u diskutua, embrioni në zhvillim prodhon këtë hormon menjëherë pas konceptimit dhe më pas prodhohet nga placenta.

Mund të ketë një lidhje të mundshme midis hCG dhe sëmundjes së mëngjesit.

-Ndjesia e nuhatjes

Kur jeni shtatzënë, mund të pësoni një rritje të ndjeshmërisë ndaj aromave të forta, gjë që mund të përkeqësojë më tej vjelljen tuaj.

Një grua shtatzënë gjithashtu mund të sekretojë pështymë të rritur dhe të ketë ndjeshmëri më të madhe ndaj aromave të caktuara dhe të ndiejë ndryshime në shijen e disa ushqimeve.

Shenjat dhe simptomat e sëmundjes së mëngjesit

Humbja e oreksit, aversion ndaj ushqimeve të caktuara, dehidratim, ndjeheni të dobëta.

Intensiteti i simptomave ndryshon nga një grua në tjetrën. Nauze dhe të vjella gjatë shtatëzanisë përmirësohen për shumicën e grave shtatzëna pas javës së 12-të.

Fatkeqësisht, për disa, këto simptoma mund të ndikojnë në tërë shtatëzëninë e tyre.

Kur normalisht fillon dhe mbaron sëmundja e mëngjesit gjatë shtatëzanisë?

Nauze dhe sëmundja e mëngjesit në tremujorin e parë fillon brenda 4 deri në 8 javë të shtatzënisë dhe zvogëlohet midis 13 dhe 14 javëve.

Sidoqoftë, gjithashtu mund të fillojë më herët dhe të zgjasë më gjatë.

Mos lejoni që dhimbjet e përzierjes, të vjella dhe lodhje rezultuese të ndikojnë në jetën tuaj normale.

Një qasje pozitive dhe shpresa e mbajtjes së foshnjës tuaj pas nëntë muajsh shtatëzënie duhet t’ju ndihmojë të merreni me përvojën e sëmundjes në mëngjes. 

Mos i humb