09:35 / E Premte, 24 Shkurt 2023 / B O

Shans për të punuar në Airbus, për ata që janë ose duan të shkojnë në Gjermani

Koncerni evropian i aviacionit Airbus planifikon të hapë 3500 vende të reja pune në Gjermani këtë vit, duke shtuar se më shumë se gjysma e punëtorëve të rinj do të punësohen në prodhimin e avionëve civilë, raporton DPA.

Nga ky numër, 1900 punëtorë do të nevojiten në prodhimin e avionëve civilë, 1100 në sektorin ushtarak dhe hapësinor dhe 500 në fabrikën e helikopterëve, konfirmoi drejtori i departamentit të personelit të grupit, Marco Wagner.

Më të nevojshmet janë elektricistët, mekanikët dhe montuesit e kabinës, por edhe ekspertët dhe programuesit e IT dhe sigurisë kibernetike për qelizat e karburantit dhe sistemet e lëvizjes hibride, tha Wagner.

Kompania do të punësojë 1300 punëtorë vetëm në Hamburg, 500 në Donauwoerth dhe Manching, 300 në Ottobrunn, 250 në Nordenham, 130 në Friedrichshafen/Immenstadt dhe nga 100 në Bremen dhe Stade.

Një e treta e vendeve të punës janë për njerëz pa përvojë

Përafërsisht një e pesta e punonjësve të rinj do të punojnë në projektet e ardhshme, tha Wagner, duke përmendur ndër të tjera dekarbonizimin, transformimin dixhital, zhvillimin e softuerit dhe teknologjinë kibernetike.

Një e treta e vendeve të reja të punës do të rezervohen për punëtorët pa përvojë të mëparshme pune, theksuan ata në Airbus, duke shtuar se një e treta e vendeve të reja të punës do të plotësohet nga fuqia punëtore femra, e cila aktualisht përbën vetëm 20 për qind të numrit të përgjithshëm të të punësuarve.

Airbus raportoi se ka punësuar 13,000 punëtorë të rinj globalisht në vitin 2022, gjysma e të cilëve do të jenë në prodhimin e avionëve komercialë, 30 për qind në industrinë ushtarake dhe të hapësirës ajrore dhe 20 për qind në prodhimin e helikopterëve.

“Është rritja më e madhe (në numrin e personelit) në historinë e Airbus,” tha Wagner.

Airbus aktualisht ka rreth 134,000 punonjës në mbarë botën, nga të cilët 45,000 janë vetëm në Gjermani. Pothuajse 15,000 punëtorë punojnë në fabrikën më të madhe në Hamburg.