13:13 / E Hënë, 02 Dhjetor 2019

Shikimi i filmave për të rritur – i rrezikshëm për shëndetin

Mjekia Rachel Ann Bar, një neurolog dhe studiuese në universitetin “Laval” të Kanadasë, thotë se studimet tregojnë se njerëzit që shikojnë rregullisht filma për të rritur shpesh kanë dëme në pjesën e përparme të korteksit, një rajon i trurit që kontrollon vullnetin dhe impulsivitetin.

Ky rajon i trurit zhvillohet plotësisht në moshën e rritur.

Bar paralajmëron se studimet tregojnë se pornografia mund të jetë shkaku i përpunimit jo adekuat të emocioneve dhe impulseve, të cilat mund të çojnë në sjellje të detyrueshme dhe vendime të këqija.

“Kjo tingëllon paradoksale, por përmbajtja e filmave për të rritur mund ta bëjë trurin e njeriut sikur gjatë kohës kur ishte i mitur. Ironia është se pornografia premton argëtim dhe kënaqësi seksuale dhe nëse shkon jashtë mase, ajo ka efektin e kundërt”, shkruan Rachel Ann Bar në artikullin e saj studimor për “Conversation”.

Përmbajtja pornografike ka ekzistuar gjithnjë në forma të ndryshme. Por me zhvillimin e Internetit, filmat pornografikë janë lehtësisht të disponueshëm dhe kërkesa është e madhe.

“Shkenca sapo ka filluar të zbulojë pasojat neurologjike të konsumimit të pornografisë. Tashmë është e qartë se shëndeti mendor dhe jeta seksuale vuajnë pasoja katastrofike, nga depresioni deri te mosfunksionimi erektil”, paralajmëron Bar.

Bar, e cila studion të mësuarit dhe kujtesën, thotë se ekipi i saj i studiuesve ka vërejtur ndikimin e fortë të filmave pornografikë në funksionin e rrjeteve neuronale, të cilat mund të ndikojnë në sjelljen njerëzore.

“Në planin afatgjatë, pornografia shkakton mosfunksionim seksual, veçanërisht pamundësinë për të pasur një orgazëm me një partner. Cilësia e martesës dhe angazhimi ndaj një partneri emocional janë gjithashtu në rrezik” ,tha Bar.

Mjekja thotë se një mekanizëm i tillë mund të krahasohet me përdorimin e drogës. Kur një person përdor kokainë, sekretohet një sasi e madhe dopamine, një hormon i “gjendjes së mirë”. E njëjta gjë ndodh me ngjalljen seksuale, pasi  aktiviteti i tepërt i neurotransmetuesve përgjegjës për zgjimin seksual mund të zvogëlojë reflekset dhe zakonet natyrore, duke e lënë trupin të hutuar në procesin e plotësimit të nevojave.

“Studimet tregojnë se ndryshimet në transmetimin e dopaminës mund të shkaktojnë ose përkeqësojnë depresionin dhe ankthin. Konsumatorët e pornografisë kanë më shumë të ngjarë të raportojnë simptoma të depresionit dhe shëndet të dobët mendor në krahasim me ata që nuk shohin përmbajtjen. Konsumatorët e përmbajtjes pornografike, gjithashtu shpesh bëhen obsesivë-kompulsivë dhe vazhdimisht kërkojnë sa më shumë përmbajtje pornografike të jetë e mundur”, pohon Bar.