23:39 / E Premte, 09 Qershor 2023 / MSH

Shkaqet e zakonshme përse grinden çiftet

Nuk ka marrëdhënie të shëndetshme pa grindje, këtë e dimë të gjithë. Madje, shumë herë psikologët na bëjnë me dije se për sa kohë çiftet grinden, në një kontekst logjik sigurisht, shkëndija mbetet e gjallë.

Ndonjëherë ajo që na shqetëson është se shkaku i sherrit nuk është i dukshëm, por një hulumtim i kryer në Universitetin e Wisconsin-Madison na prezantoi dhjetë arsyet më të shpeshta të grindjeve mes çifteve të martuara.

Le t’i shohim ato:

Personaliteti i bashkëshortit

Mund të ndodhë që në fillim të çdo marrëdhënieje të gjithë përpiqemi të kontrollojmë sjelljen dhe mënyrën se si sillemi, duke qetësuar personalitetin tonë të pakompromis. Por kjo zgjat për pak kohë, pasi me kalimin e viteve të gjithë ne tregojmë veten tonë të vërtetë e cila shpesh befason gjysmën tonë tjetër.

Kështu krijohen ato përleshje që përfundojnë me fjalën “ke ndryshuar…”.

Miqtë

Hulumtimi vërteton se burrat zakonisht nuk i pëlqejnë të dashurat e gruas së tyre dhe se kjo ndonjëherë mund të çojë edhe në një prishje të përhershme të martesës. Përkundrazi, kjo nuk ndodh me gratë dhe miqtë e burrave.

E çuditshme megjithatë, hulumtimi thotë kështu …

Kontaktet e dashurisë

Zakonisht pas disa vitesh çdo çift pushon së qeni seksualisht aktiv si dikur dhe kjo sjell ankesa. Fakti që është një çështje delikate që shpeshherë nuk kërkon analizë i bën gjërat më të vështira.

Mungesa e besimit

Çështja e besimit dhe xhelozisë është një çështje serioze në marrëdhënie dhe ka shumë kuptim. Sigurisht, hulumtimi tregon se këto zënka zakonisht zgjasin pak dhe janë injeksione më stimuluese dhe jo arsye për ndarje.

Përfshirja e të afërmve

Nëse shoqet e grave ndikojnë kaq shumë tek burrat, nënat e burrave ndikojnë tek gratë, dhe kështu arrijmë në një ekuilibër. 80% e çifteve janë grindur të paktën një herë me një të afërm të partnerit.

Këtu kemi dy shënime. Së pari, 20% e tjerë padyshim gënjejnë dhe së dyti, thënia “nga larg dhe afër” duket më e mençur se kurrë.

Zakonet e këqija

Janë këto gjëra të vogla të përditshme që në fillim duken të lezetshme. Në bashkëjetesë dhe rutinë, megjithatë, ato duken të padurueshme dhe hera e dytë vjen kur shprehja “ndryshuar” dëgjohet gabim.

Paratë

Natyrisht, financat e një çifti mund të prishin jetën e përditshme. Këtë e dëshmojnë edhe divorcet që rriteshin ndjeshëm në kohë krize.

Puna

Një ndryshim në fushën e punës së partnerit, zhvlerësimi i punës dhe gjithashtu xhelozia sugjerojnë se kjo zonë shkakton grindje në çift. Sipas hulumtimeve, tre nga pesë çifte do të përjetojnë një krizë serioze në martesën e tyre që do të ketë të bëjë me punën.

Komunikimi

Nëse do të vinim bast për vendin e parë, sigurisht që komunikimi do të ishte favoriti. Është ajo për të cilën dëgjon të flasin të gjithë miqtë e tu dhe nuk e kupton se çfarë do të thotë derisa ta përjetosh vetë. Mungesa e komunikimit është një gjemb që bën që katër nga pesë çiftet që njihni të zihen.

Fëmijët

Po, është pak e çuditshme se si bekimi më i madh për një çift është të jetë përgjegjës më shumë se çdo gjë për zënkat. Padyshim që ka të bëjë me përmbysjen e roleve dhe ekuilibrat e ndryshëm që sjellin në jetën e çifteve këto krijesa të mrekullueshme.

Megjithatë, sado të shpeshta që janë grindjet, ato kapërcehen lehtësisht.

Tani i dini arsyet, shënoni kutitë tuaja dhe përpiquni t’i diskutoni ato me partnerin tuaj. E mira është se nuk jeni vetëm në këtë.