16:45 / E Diele, 20 Shtator 2020

Shkencëtarët zbulojnë 30 specie ‘të papara kurrë’ në Galapagos – foto

Shkencëtarët nga Fondacioni Charles Darwin, Drejtoria e Parkut Kombëtar Galapagos, Trusti i Kërkimit të Oqeanit dhe biologë individualë kanë bashkuar forcat për të eksploruar detin e thellë për të zbuluar krijesa të reja detare.

Duke përdorur Automjetet e Operacioneve të Largëta (ROV), ata hulumtuan zona mbi 3,400 metra nën sipërfaqen e oqeanit dhe gjetën 30 specie të reja në ishujt Galapagos. Këto specie të sapo gjetura përfshijnë korale, yje të brishtë, sfungjer dhe krustace.

Ekipi i shkencëtarëve gjeti 14 specie të reja koralesh, të cilat përfshijnë 10 specie koralesh bambu dhe katër specie oktokorale. Sipas Fondacionit Charles Darwin, njëri prej tyre është “korali i parë gjigand i butë i vetmuar i njohur si Paqësori Lindor Tropikal”.

Eksplorimi e bëri ekipin të zbulojë katër lloje të reja të karavidheve të mbledhura, të cilat janë të lidhura ngushtë me gaforret eremit. Sipas shkencëtarëve, këto specie të reja karavidhesh kanë një pamje të rrafshuar dhe kanë kthetra të mprehta për t’u mbrojtur kundër grabitqarëve.

Këto specie u gjetën thellë në det, posaçërisht në detet, malet nën ujë, në përgjithësi vullkanet e zhdukura, të cilat mbetën të pashkelura deri vonë. Por falë evolucionit teknologjik, studiuesit tani janë në gjendje të hyjnë në këto zona të vështira nënujore.

Gjatë hulumtimit, shkencëtarët mblodhën mostra biologjike dhe gjeologjike. Më vonë, mostrat u dërguan tek ekspertët e njohur të detit të thellë për identifikim.

Është një zonë e mbrojtur detare dhe e njohur gjithashtu si një vend i trashëgimisë botërore të UNESCO-s.