15:58 / E Mërkurë, 30 Nëntor 2022 / GF

Shpjegim mjekësor nga spitali i njohur: Si kryhet rindërtimi i aortës?

Kardiokirurgjia është një nga fushat e rëndësishme të mjekësisë, ku vazhdimisht kryhen ndërhyrje komplekse. Një nga këto ndërhyrje është edhe rindërtimi i aortës endovaskulare torakale që shkurtimisht njihet si TEVAR.

Procedura TEVAR është një nga mënyrat më moderne dhe më të sigurta për trajtimin e aneurizmave dhe diseksioneve të aortës. Ndërhyrja në fakt përfaqëson implantimin e një proteze të aortës (stent i veshur i aortës, i bërë nga material sintetik), për trajtimin, pra anashkalimin e aneurizmës kronike, pseudoaneurizmin traumatik ose për ri-rrugëzimin e lumenit gjatë diseksioneve të aortës.

Një ndërhyrje e tillë bëhet edhe në spitalin klinik “Zhan Mitrev” në Maqedoni, e cila sipas vetë spitalit ka filluar të praktikohet para dhjetë vitesh.

Kjo procedurë është ndjeshëm më e shpejtë dhe më pak traumatike për pacientin, e ndjekur nga më pak komplikime pas intervenimit në krahasim me kirurgjinë e hapur klasike të aortës. Për shkak të kompleksitetit dhe urgjencës së ndërhyrjes dhe me qëllim për të shpëtuar jetën e pacientit, shpesh është vendimtare edhe shpejtësia me të cilën do të bëhet qasja për zgjidhjen e këtij problemi.” – thuhet në një përgjigje nga ky spital.

Natyrisht, trajtimet operative të aneurizmave apo diseksionet e aortës torakale janë një nga operacionet më sfiduese për çdo qendër moderne kardiovaskulare, pasi ekziston rreziku i komplikimeve është i lartë.

Vetë ekzistenca e aneurizmave (zgjerimeve) të aortës torakale ose diseksioneve akute dhe kronike të aortës janë kushte mjekësore të karakterizuara nga një rrezik i rritur për pacientin për shfaqjen e rupturës (këputjes) së papritur të aortës, e cila zakonisht përfundon fatalisht për shkak të pamundësisë për të kryer ndërhyrjen si pasojë e gjakderdhjes.” – theksohet tutje në përgjigjen e “Zhan Mitrevit”.

Madje, nga ky spital shpjegojnë edhe mënyrën se si funksionon kjo procedurë nën mbikëqyrjen e dr. Nikolla Hristov, krirug kardiovaskular, dr. Vilma Sokollov, kardiologe intervenuese dhe dr. Dragica Vuçkova, anesteziologe, infermierë dhe teknolog radiologjik.

Gjatë kontrollit me MSCT, u zbulua aneurizma kronike i lumenit të fals të aortës descendente torako-abdominale si pasojë e mbushjes retrograde me gjak nga rihyrjet e mëdha në zonën e daljeve të arterieve renale. Ndaj pacientit në aktin e parë i është bërë visceral dibranching nga doktor Mitrev, që do të thotë bypass kirurgjik nga arteria iliake e majtë në truncus celicus, në arterien e sipërme mezenterike dhe në dy arteriet renale.”, thuhet nga ky spital, të cilët kanë bashkangjitur edhe një video.

Tutje, theksohet se pas dita ditësh bëhet edhe implantimi i protezës së aortës.

Pas disa ditësh dhe pas matjeve të bëra më parë dhe porositjes së protezës së aortës, në aktin e dytë bëhet implantimi i protezës së aortës, e cila në mënyrë intervenuese rimodelon aortën torako-abdominale, pra mbyllet rihyrja, me qëllim parandalimin e rikthimit të gjakut.” – theksohet aty, teksa shtohet se pas kësaj ndërhyrje, paci pacienti pritet të shkojë në shtëpi pas 2 ditësh.

Më pas, pas disa ditësh dhe pas matjeve të bëra më parë dhe një proteze të porositur të graftit të aortës, në aktin e dytë implantohet proteza e aortës, e cila në mënyrë intervenuese rimodelon aortën torakoabdominale, pra mbyllet rihyrja, me qëllim parandalimin e retrogradës. mbushja e lumenit fals të aneurizmës.” – përfundon shpjegimi nga “Zhan Mitrevi”.