15:13 / E Martë, 26 Janar 2021 / M. M

Shqipëria po plaket/ Në vitet 90 mosha mesatare ishte 27 vjeç, sot 37

Viti 2020 ka regjistruat një statistike negative për vendin tonë sa i përket numrit të lindjeve që ka qenë më i ulët.

Në krahasim me atë të vdekjeve, këto janë të dhënat nga INSTAT-i e për këtë çështje kemi biseduar me sociologun Gezim Tushi, i cili na ka treguar nëse kjo vjen si pasojë e Covidit-19 apo është diçka që ka ardhur me rritje çdo vit?

“Nuk është një fenomen që lidhet me pandeminë. Rënia e lindjeve është e lidhur më shumë faktorë kulturor- social- ekonomik. Ne jetojmë në një shoqëri postmoderne e mesa duket lindja e fëmijëve nuk është prioritet i tyre, nuk është me familja tradicionale numeroze. Së dyti ka rënë numri i martesave së treti është shtuar numri i divorceve. Po ashtu dhe numri i monofamiljeve i vajzave që nuk hyjnë fare në martesë, por dhe meshkujt e rinj dhe kjo ka bërë që të bjerë në 6.5% numri i martesave“,  tha Gëzim Tushi.

Po a ka kjo situate alarmante një zgjidhje?

“Unë mendoj që me politik të caktuara me mund të nxisim natalitetin, për shembull vitet e kaluara qeveria zbaroi një politikë pro nataliate duke e mbështetur lindjen e fëmijëve me 400- 800 dhe 1.200 në mënyrë suksesive dhe pse u trajtua pak në mënyrë pezhorative nga njerëzit ajo pati efektin e saj pozitiv. Nga 27 vjeç që e kemi pasur moshë. Mesatare në vitin 90 dhe me 2.3 fëmijë për një grua tani kemi arritur në 1.3 fëmijë për grua dhe moshë. Mesatare e kemi 37 vjeç ne akoma nuk jemi shoqëria më e plakur në Evropë por në ritmin e plakjes e kemi të jashtëzakonshëm”, tha Tushi.