19:07 / E Hënë, 15 Mars 2021 / FG

Si e sheh Halil Krasniqi vendimin e Gjermanisë për ndalimin e vaksinës AstraZeneca

Prof. Dr. Dr. med. H. Krasniqi, expert i shëndetësisë

Gjermania pezullon gjithashtu vaksinimet kundër Coronës me përgatitjen nga prodhuesi AstraZeneca si një masë „paraprake“. Ministria e Shëndetësisë njoftoi sot duke ju referua një rekomandimi aktual nga Instituti Paul Ehrlich.

Arsyeja është se rishtazi kemi raste të vazhdueshme të trombozës në venat cerebrale. Deri më tani oficiell ka pasur shtatë raste nga pothuajse 1.6 milion vaksinime me AstraZeneca. Një lidhje fiziologjike me vaksinimin “nuk mund të përjashtohet plotësisht”. Prandaj në shfaqjen e trombozës venoze dhe mpiksjen e gajkut në atë Areal të Trurit egziston lidhshmëri koagulimi.

Çka është Tromboza e trurit?

Tromboza e venës cerebrale, tromboza e sinusit cerebral, tromboza e venës sinusale është mbyllja e një vene cerebrale ose një përcjellësi të madh të gjakut venoz (sinus) në tru me një mpiksje gjaku. Simptomat kryesore janë dhimbje koke të vazhdueshme ose të përsëritura, shpesh të shoqëruara nga simptoma të ndryshme që nganjëherë i ngjajnë një goditje në tru (paralizë, kriza) dhe ka pasoja fatale neurologjike për Pacientin.

Pezullimi i vaksinës prek “si vaksinat e para ashtu edhe ato vijuese”. Dozat e vaksinimit fillimisht do të ruhen. Vendimi i largimit të vasinave të cilat ishin duke u përdorur në Evropë ishte më së i nevojshëm, ngase nga shtetet e ndryshme raportohenin komplikacione dhe sëmundje neurologjike duke mos e lënë anash edhe alergjinë e cila mund të shpiente deri në Asfiksion.

Megjithëatë ne duhet t’u ofrojm kohë ekspertëve për të rishikuar incidentet në mënyrë që të ruajmë besimin në shkencën dhe ekspërtet mejkësor. Shpresohet se në javën e ardheshme, Agjencia Evropiane e Barnave të marrë një vendim se si të veprohet mëtutje.

Pas raporteve të reja të trombozës së venave cerebrale në lidhje me vaksinimin në Gjermani dhe Evropë, Instituti Paul Ehrlich konsideron se janë të nevojshme hetime të mëtejshme. Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) do të vendosë “nëse dhe si gjetjet e reja do të ndikojnë në miratimin e vaksinës”.

Për mendimin dhe ekspetizën time shkencore, transparenca dhe komunikimi me Pacienten dhe popillatën është shumë e rëndësishme për ta ruajtur besimin dhe korrektesen

Sipas llogaritjeve nga ëELT, AstraZeneca deri më tani ka shpërndarë tre milion doza të vaksinës në Gjermani. Sipas Institutit Robert Koch, më shumë se 1.6 milion prej tyre ishin inokuluar deri të Dielën. Pasi ndalimi i vaksinimit sapo u njoftua, tani duhet të ketë mbi 1.4 milion kanaçe të pavaksinuara në frigoriferë gjermanë.

Para 4 ditësh Danimarka ndaloi së pari vaksinimin me vaksinën, duke përmendur disa raste të mpiksjes së rëndë të gjakut pas vaksinimeve me AstraZeneca. Kjo pezullim i menjehershëm është përcjellur nga Norvegjia, Islanda dhe vendet e BE Bullgaria, Irlanda dhe, të dielën në mbrëmje, Hollanda. Austria, Estonia, Letonia, Lituania dhe Luksemburgu. Italia dhe Rumania ndaluan përdorimin e një grupi tjetër të Vaksinës

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) nuk ka parë ende ndonjë provë që rastet e mpiksjes së gjakut janë shkaktuar nga vaksinimi me AstraZeneca. EMA theksoi javën e kaluar se informacioni i disponueshëm deri më tani tregoi se numri i incidenteve tromboembolike në njerëzit e vaksinuar nuk është më i lartë se në popullatën e përgjithshme. Që nga 10 Marsi, 30 raste të incidenteve tromboembolike ishin raportuar midis gati pesë milion njerëzve të vaksinuar deri më tani në BE me agjentin AstraZeneca. Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) fillimisht nuk identifikoi ndonjë nevojë për veprim.

Deri më tani zyrtraisht, janë raportuar 15 raste të trombozës së venave të thella dhe 22 raste të embolisë pulmonare, e cila është e krahasueshme me vaksinat e tjera të aprovuara Covid-19