14:18 / E Hënë, 16 Prill 2018

Si ndikon kripa nA� tru?

Grupe tA� caktuara tA� neuroneve stimulon dA�shirA�n tonA� pA�r natrium, e cila A�shtA� shumA� e vA�shtirA� pA�r t’i rezistuar patateve tA� skuqura dhe ushqimeve tA� kripura, thonA� shkencA�tarA�t nga Qendra e MjekA�sisA� nA� Boston.

Ky lloj i neuronit gjendet nA� zonA�n qA� luan njA� rol tA� rA�ndA�sishA�m nA� sistemin kardiovaskular. ShkencA�tarA�t theksojnA� se ky nA�npopullim i qelizave regjistron mungesA�n e kripA�s- natriumi dhe shkakton oreksin dhe dA�shirA�n pA�r ushqim me kripA�.

MegjithatA�, nA� mosfunksionim, ndodh reaksioni i organizmit, i cili mA� pas mendon se ka nevojA� pA�r mA� shumA� natrium se sa A�shtA� me tA� vA�rtetA�. Ky mosfunksionim mund tA� A�ojA� nA� konsumimin e kripA�s shumA� ose shumA� pak, e cila shkakton stres nA� sistemin kardiovaskular.

Problemi me marrjen e kripA�s A�shtA� se dieta e pasur me natrium dyfishon rrezikun e problemeve tA� zemrA�s.

Marrja e mA� pak se pesA� gramA� kripA� nA� ditA� ndihmon nA� reduktimin e presionit tA� gjakut dhe zvogA�limin e rrezikut tA� sA�mundjeve kardiovaskulare, goditjeve nA� tru dhe sulme nA� zemA�r.

NjerA�zit nuk munden pa kripA�, pasi ajo ndihmon nA� rregullimin e ujit, presionit tA� gjakut dhe funksionit tA� qelizave.

SidoqoftA�, ende nuk dihet se si ndikon kripa nA� tru pA�r tA� krijuar ndjenjA�n e nevojA�s sA� organizmit pA�r kripA�./Indeksonline/

Temat: