08:31 / E Shtunë, 23 Mars 2019

Si të mësoni një gjuhë të re në vetëm 15 minuta në ditë?

Keni dëshirë të mësoni një gjuhë të re, mirëpo keni frikë se nuk do arrini shkaku i se gjatë gjithë kohës jeni i zënë. Mësimi i një gjuhe mund të jetë e mundimshme për shumë njerëz e sidomos për ata që nuk kanë kohë të përkushtohen në ushtrimet nga kurset e gjuhëve të huaja, transmeton Indeksonline.

Mirëpo sipas, gjuhëtarëve të njohur, mësimi i një gjuhe të re, mund të bëhet nëse ia kushtoni vetëm 15 minuta në ditë.

Ekspertja i gjuhëve, Karoline Schnur, ka disa këshilla se si mund ta bëni këtë.

Sipas saj nëse lexoni shumë informacioni për një kohë të shkurtër atëherë nuk do të arrini që t`i merrni të gjitha.

“Nëse lexoni shumë informacione, nuk do të jeni në gjendje të thithni gjithçka. Ne e quajmë këtë mbingarkesë informacioni ose mbingarkesë konjitive”, tha ajo.

“Në vend që të shqetësoheni për të bërë shumë gjëra në të njëjtën kohë, është më e rëndësishme të përsërisni një pjesë më të vogël të informacionit më shpesh. Për të marrë diçka në kujtesën afatgjatë, duhet të lidhni dhe ta përsëritni atë. Përsëritja është me të vërtetë e rëndësishme në mësimin e gjuhës”, shtoi Schnur.

Të mësuarit në lëvizje
“Nëse merr një moment për të përcaktuar se ku keni më shumë kohë dhe ku keni më pak kohë, mund ta zgjidhni mësimin tuaj në përputhje me rrethanat.

Gjeni modelin e duhur të mësimit për ju
Karoline vuri në dukje se nxënësit mund të përshtatin studimin e tyre me llojin e personalitetit të tyre. “Ka dy lloje të nxënësve të gjuhës: ata që duan rutinat dhe ata që nuk e bëjnë. Ata që duan rutinat mund të përbëjnë orarin e tyre, si dy grupe ri përsëritjeje dhe një mësim të ri, dhe ata i qëndrojnë besnik asaj. Pastaj ka edhe ato që nuk i pëlqejnë rutinat. Nuk është problem, ata thjesht nuk bëjnë të njëjtën gjë çdo ditë”.

Ndërtimi i besimit përmes praktikës
Ajo gjithashtu rekomandoi që një ditë në javë duhet të përqendrohet në zbatimin e gjuhës në jetën reale:
“Nëse ka një restorant spanjoll në qytetin tuaj, pse nuk i përshëndetni ata me ‘Hola!’ Ose provoni të urdhëroni në spanjisht? Nëse kjo është e padisponueshme ku jetoni, interneti siguron ende shumë vende për të lexuar gjuhën, ose për të dëgjuar një podcast, ose për të gjetur një komunitet online ku mund të komunikoni me të tjerët. Për të aplikuar është mënyra më e mirë për të marrë informacionin në kujtesën afatgjatë. “

Bëni një zakon të të mësuarit ditor
“Gjëja më e rëndësishme është të bësh diçka çdo ditë. Edhe nëse është vetëm 10 minuta, është më mirë sesa asgjë, sepse keni bërë lidhje.
“Ndërsa shpenzoni 15 minuta të plota në mësime dhe duke marrë kohë për t’u shqyrtuar duhet të jetë qëllimi për mësimin e gjuhës, çelësi i aftësisë në një gjuhë tjetër është praktika e përditshme. Me këtë qëndrueshmëri, do të flisni një gjuhë të re në asnjë kohë”, tha ajo./Indeksonline/