18:47 / E Hënë, 24 Shkurt 2020

Si të shpëtoni nga insektet që pushtojnë shtëpinë tuaj

Me shfaqjen e “insekteve” të padëshiruara në shtëpi, jeta bëhet e padurueshme. Ata shkatërrojnë mobilje dhe rroba, prishin ushqimin dhe trembin fëmijët dhe kafshët. Ndonjëherë ato shfaqen në vende të papritura.

Minjët
Minjtë janë shumë më të mëdhenj se insektet, dhe ata nuk janë në gjendje të ngjiten nëpër çarje të vogla në apartament. Prandaj, nëse gjeni një mi nën shtratin tuaj, së pari duhet të kuptoni se si u fut brenda dhe mbyllni këtë hyrje. Ju gjithashtu mund të vendosni kurthe për të kapur ato minj. Por ju lutemi kini kujdes, këto pajisje mund të jenë të rrezikshme nëse ka kafshë ose fëmijë të vegjël në shtëpi.

Milingonat
Milingonat janë dëmtuesit më të zakonshëm në shtëpi. Ata na zvarriten për të festuar ushqimin tonë. Gjëja e parë që duhet të bëni për t’i hequr ato është të hedhni çdo enë me ëmbëlsirat dhe të filloni t’i hedhni mbeturinat më shpesh. Nëse nuk kanë asgjë për të ngrënë, ata nuk do të qëndrojnë gjatë në kuzhinën tuaj. Milingonat gjithashtu urrejnë pluhurin e foshnjës. Spërkateni atë përgjatë mureve dhe kjo duhet t’i ndalojë ata.

Mizat
Nëse filloni të mendoni se mizat po bëhen pjesë e familjes tuaj, atëherë duhet të blini një rrjet mushkonjash. Është më e vështirë nëse modelimi i dritareve tuaja nuk ju jep mundësinë ta instaloni atë në një mënyrë të duhur. Atëherë mund të përdorni kurthe speciale. Nëse mizat ju kanë marrë vërtet, ndërtojeni vetë. Kjo do të jetë një lloj hakmarrjeje e veçantë!

Marimangat
Siç mund ta dini, merimangat luajnë një rol shumë të rëndësishëm në bujqësi dhe ekosistemin e planetit. Prandaj nëse është e mundur, mos i vritni ata, por përkundrazi përpiquni t’i bëni ata të largohen nga shtëpia juaj. Mënyra më e lehtë dhe më efektive është që vazhdimisht të vakumni rrjetat e tyre. Ekziston edhe një ilaç popullor – vendosni disa gështenja në secilën dhomë. Shkenca nuk e ka hulumtuar ende këtë metodë, por paraardhësit tanë kanë vërejtur se këto arra trembin merimangat.

Buburrecat
Enët e pista në lavaman, thërrimet në dysheme, ushqimi i mbetur, dhe kanaçe ose enë të zbrazëta janë gjërat më tërheqëse për buburrecat në shtëpinë tuaj. Për shumë vite njerëzit kanë përdorur lëng limoni për të luftuar këto insekte. Përdorni atë në vendet ku këto dëmtuesit më shpesh zvarriten , kjo duhet t’i frikësojë ata larg.