21:45 / E Martë, 20 Mars 2018 / indeksADMonline

Sipas një studimi një e katërta e popullsisë së rritur nuk kanë kursime për të ardhmen

Një e katërta e popullsisë së rritur nuk kanë kursime.

Kjo ka dalë  nga një sondazh i realizuar në Mbretërinë e Bashkuar që zbuloi se shumë njerëz shpesh shpenzojnë më shumë se sa fitojnë dhe 28 përqind ndonjëherë e kalojnë buxhetin, shkruan Daily Mirror, përcjell Indeksonline.

Shpenzimet e larta mujore dhe përpjekjet për të pastruar borxhe të konsiderueshme përpara se të marrin rrogat u shfaqën rregullisht si arsyet kryesore.

Me keqardhje, sondazhi i 2,620 të anketuarve në Mbretërinë e Bashkuar gjeti se më shumë se një e dhjeta e popullsisë pranonte të ishte ‘e tmerrshme’ me paratë.

Gjithashtu shqetësuese është fakti që një në 10 pranon se zakonisht shpenzojnë më shumë se sa fitojnë.

Dhe 28 përqind ndonjëherë e kalojnë buxhetin.

Përveç kësaj, studimi gjithashtu gjeti një në 10 të rritur mbi moshën 55 vjeç, nuk kanë as edhe një qindarkë të kursyer për të ardhmen e tyre – krahasuar me 38 për qind e 25-34 vjeçarëve të cilët tashmë janë duke kursyer.

Kris Breëster, kreu i produkteve për Skipton Building Society, i cili e porositi hulumtimin, tha: “Duke pasur një llogari të kursimeve të shëndetshme është diçka që të gjithë ëndërrojnë, nëse paratë e tij lënë mënjanë, ndihmojnë në financimin e fëmijës tuaj nëpërmjet universitetit ose parave të kursyera e daljes në pension të rehatshëm” ka thënë ai.

“Shumë shpesh gjëra si faturat e papritura mund të shfaqen dhe të kenë një ndikim në balancat e kursimeve.

“Por rezultatet tona zbuluan se njerëzit janë më të prirur për të përfituar para për gjërat që nuk kanë nevojë, në vend që ta ruajnë atë dhe kjo është kjo që ka ndikimin më të madh”.

Sipas të dhënave një e treta fajësoi mungesën e kursimeve në shpenzimet e tyre mujore duke qenë aq të larta sa që kurrë nuk u kanë mbetur asgjë.

Studimi gjithashtu zbuloi se 54 përqind e të ardhurave mesatare të Britanisë shkon në shpenzimet esenciale të jetesës si qiraja ose hipoteka, faturat dhe ushqimi.

Në muajin e kaluar, pesëmbëdhjetë për qind e të anketuarve kanë shpenzuar para për cigaret dhe 58 për qind kanë blerë çokollata ose ëmbëlsira./Indeksonline/