20:00 / E Hënë, 12 Nëntor 2018 / indeksADMonline

Stoltenberg: Është e pakuptimtë që NATO dhe BE të jenë rivalë

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg paralajmëroi sot, me rastin e debatit për formimin e një “ushtrie evropiane” se mbrojtja evropiane nuk duhet të forcohet në kurriz të NATO-s.

“Jemi të kënaqur për shkak të shtimit të përpjekjeve të BE-së në fushën e mbrojtjes . Kjo është një gjë e mirë nëse aleatët evropianë kanë kapacitet më të lartë, nëse bashkëpunojnë më mirë. Ajo që ne nuk jemi të kënaqur është se BE-ja fillon të krijojë një strukturë të dyfishtë “, tha Stoltenberg në Forumin NATO- Industria” në Berlin.

Ai vlerësoi se NATO dhe BE-ja kanë vërtet nevojë për një sistem të vetëm, të fuqishëm të kontrollit të ekspertëve të sistemit.

“Ne nuk mund të ndajmë burimet në gjysmë … për një vend si Gjermania, do të ishte krejtësisht absurde për të lejuar NATO dhe BE të jenë rivalë, pasi Gjermania, si shumica e anëtarëve të tjerë të NATO-s, është edhe anëtare e BE-së”, tha Stoltenberg.

Ai përkujtoi se presidenti francez, Emmanuel Macron më 6 nëntor nisi debatin, duke sugjeruar se Evropa duhet të ndërtojë ushtrinë e vet, e cila zemëroi presidentin e SHBA-së Donald Trump, i cili propozimin e Macron e vlerësoi “fyes”, në prag të mbërritjes në Francë për të shënuar fundin e Luftës së Parë Botërore.

Më pas, Macron u përpoq të qetësonte Trumpin me pretendimin se propozimi nuk ishte drejtuar kundër Uashingtonit.