21:52 / E Mërkurë, 15 Nëntor 2017 / indeksADMonline

Studimet falas në Danimarkë, studentët tani quhen edhe ‘student të përjetshëm’

Si një nga vendet e pakta në botë që ofron shkollim falas për studentët, Danimarka u jep studentëve lirin të madhe nga borxhi dhe presioni për të deklaruar diplomim të menjëhershëm.

Por disa danezë, sidomos të moshuarit  që tashmë janë në fuqinë punëtore, thonë se liria shtesë mund të eliminojë një ndjenjë thelbësore të urgjencës për 20 vjet që të bëhen të rritur. Vendi tani merret me nxënës të përjetësisë-njerëz që qëndrojnë në kolegj për gjashtë vjet ose më shumë pa ndonjë plan të diplomimit, vetëm për shkak se ata nuk kanë ndonjë nxitje financiare për t’u larguar, transmeton Indeksonline.

Për vite të tëra, Danimarka ka pasur një program që u jep studentëve një grant mujor prej 1 mijë dollarëve, për të mbuluar shpenzimet e jetesës dhe kështu vetëm gjysma e tyre marrin parasysh mundësinë e tyre për të ardhmen.

Vendi është duke bërë disa përparime për të kundërshtuar ‘studentët e përjetësisë’. Në vitin 2015, qeveria daneze propozoi dhe miratoi një amendament të reformës së progresit të studimit, duke i dhënë universitete më shumë fuqi për t’i nxitur studentët drejt diplomimit.

Mijëra student protestuan kundër kësaj në atë kohë, duke e kritikuar atë si një mënyrë për të hequr liritë e tyre.

Sipas njohësve të kësaj fushe thuhet se ndryshimi definitivisht ka ulur trendin e studentëve të përjetësisë, por ata janë ende të pranishëm në kampuset e kolegjeve. Danezët madje kanë fjalën ‘viti i mashtrimit’ gjatë të cilit ata marrin pak student dhe udhëtojnë jashtë vendit./Indeksonline/