15:36 / E Hënë, 30 Korrik 2018 / k.v

Të dhëna interesante rreth niveleve të sheqerit në gjak

Një studim i ri i kryer nga hulumtuesit në Universitetin e Stanfordit në Kaliforni zbulon se ushqimet e zakonshme mund të shkaktojnë pika të sheqerit në gjak në njerëz të ndryshëm të shëndetshëm. Duke i kushtuar vëmendje më të madhe këtyre pikave, mund të parandalojë diabetin dhe disa nga ndërlikimet e tij.

Gjatë një dite, nivelet e sheqerit në gjak mund të rriten në nivele diabetike dhe prediabetike, madje edhe në individë të shëndetshëm.

Diabeti ndikon mbi 30 milionë njerëz në Shtetet e Bashkuara, që është pothuajse 10 për qind e popullsisë. Një shtesë prej 84 milionë njerëz kanë prediabete.
Nivelet jonormale të sheqerit në gjak janë një shenjë dalluese e kësaj sëmundjeje metabolike. Për të matur këto nivele, mjekët përdorin dy metoda kryesore: ata ose marrin mostra agjërimi të sheqerit në gjak, i cili i informon ata për nivelin e sheqerit në gjak në atë pikë specifike; ose matin nivelet e hemoglobinës së glikuar (HbA1C).

Testi i hemoglobinës së glikuar përdoret në mënyrë rutinore për të diagnostikuar diabetin dhe mbështetet në nivelet mesatare të sheqerit në gjak gjatë një periudhe prej 3 muajsh, transmeton Indeksonline.

Pavarësisht nga përdorimi i tyre i përhapur, asnjëra prej këtyre metodave nuk mund të tregojë saktë në lidhje me luhatjet e sheqerit në gjak që ndodhin gjatë një dite.

Pra hulumtuesit, të udhëhequr nga Michael Snyder, i cili është profesor i gjenetikës në Stanford, nisën të monitorojnë këto luhatje të përditshme në individë të ndryshëm të shëndetshëm.

Ata shikuan modelet e ndryshimit të sheqerit në gjak pas një vakti dhe shqyrtuan se si këto modele ndryshojnë midis njerëzve të ndryshëm që kanë pasur të njëjtin vakt ushqimi.

Për studimin e tyre, hulumtuesit përfshinë mesatarisht 57 të rritur të moshës 51 vjeç, të cilët nuk ishin diagnostikuar me diabet.

Prof. Snyder dhe ekipi përdorën pajisje të reja të quajtura vëzhgues të vazhdueshëm të glukozës për të vlerësuar nivelin e sheqerit në gjak të pjesëmarrësve.

Gjithashtu, studiuesit vlerësuan rezistencën e insulinës në të gjithë trupin dhe sekretimin e insulinës.

Studimi zbuloi se ushqimet e zakonshme, të tilla si misri, shkaktojnë dëme të mëdha të sheqerit në gjak në shumicën e njerëzve./Indeksonline/