20:19 / E Premte, 19 Janar 2018 / indeksADMonline

Temperatura e tokës po rritet në mënyrë ekstreme, a ndodhemi para zhdukjes?  

Shkrirja e akullit në Arktik do të ndryshojë plotësisht jetën tonë për 100 vjetet e ardhshme dhe se të gjitha sipërfaqet me ujë në planet mund të jenë të ndotura.

Kombet e Bashkuara konfirmuan në një raport të ri se viti 2017 ishte viti i dytë më i nxehtë në historinë e Tokës, transmeton indeksonline.

Në tre vitet e fundit , të gjitha regjistrimet kanë treguar se ishin vitet më të nxehta në historinë e njerëzimit por që viti 2016, ende mban vendin e parë.

Ekspertët nga OKB-ja grumbulluan të dhëna nga të gjitha fushat e planetit, duke arritur në përfundimin se temperatura mesatare globale në Tokë në vitin 2017 ishte 1.1 gradë Celsius më e lartë se në epokën paraindustriale.

Trendi afatgjatë i temperaturës globale të planetit është shumë më i rëndësishëm se matja individuale dhe se është mjaftë trend shqetësues.

17 vitet e para të këtij shekulli janë ndër më të ngrohtat ndonjëherë dhe rritja e temperaturës në tre vitet e fundit është ekstreme.

Shkrirja e akujve në Arktik do të sjellë pasoja në formën e rritjes së nivelit të detit dhe do të në mënyrë të konsiderueshme ndikojnë në jetesën tonë- tha Peter Talas, Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës Botërore Meteorologjike.

Rritja globale e temperaturës është e lidhur direkt me fenomen ciklik El Nino (efekti termik) dhe La Nina (ftohje efekt), fenomeneve atmosferike që ndodhin për shkak të luhatjeve të drejtimit të erës dhe temperaturës së ujit në pjesën tropikale të Oqeanit Paqësor./Indeksonline/