20:18 / E Mërkurë, 08 Mars 2023 / S Z

Tesla hetohet nga rregullatori amerikan mbi timonët që mund të bien

Rregullatorët amerikanë të sigurisë së automjeteve motorike kanë hapur një hetim për një model të Tesla-s pasi kanë marrë dy ankesa se timoni mund të shkëputet gjatë vozitjes.

Administrata Kombëtare e Sigurisë së Trafikut në Autostrada (NHTSA) thotë se sonda do të shqyrtojë SUV-in Model Y të Tesla-s pasi makinat iu dorëzuan klientëve në të dyja rastet me një pjesë të munguar që mban timonin.

Në një ankesë, një pronar veture tha se ai po ngiste me familjen e tij në një autostradë kryesore në Nju Xhersi kur timoni u shkëput papritur – pesë ditë pasi automjeti ishte blerë.

Prerak Patel tha: “Ishte përvojë e tmerrshme, unë po kthehesha nga qendra tregtare me familjen dhe në mes të autostradës, timoni ra”.

Ai shtoi se nuk kishte makina prapa tij dhe nuk kishte lëndime, dhe se ishte në gjendje të tërhiqej drejt rezervuarit qendror.

Në fillim, një qendër shërbimi Tesla i dha Patelit një vlerësim prej 103,96 dollarë për të riparuar problemin. Qendra e shërbimit kërkoi falje në ato që duket të jenë mesazhe me tekst të postuara në Twitter.

Kur Patel shkroi se kishte humbur besimin te Tesla dhe kërkoi rimbursim, qendra e shërbimit hoqi tarifën dhe shkroi se Tesla nuk ka një politikë kthimi, por ai mund të kontaktonte ekipin e shitjeve dhe dërgesave.

Klienti i tyre i dëshpëruar deklaroi se më vonë iu dha mundësia për të mbajtur makinën ose për ta zëvendësuar atë me një të re, gjë që ai zgjodhi ta bënte.

Administrata Kombëtare e Sigurisë së Trafikut në Autostrada thotë se hetimi mbulon rreth 120,000 automjete nga modeli vitit 2023.

Kjo vjen pasi rregullatorët e sigurisë amerikane thanë të mërkurën se një Tesla që u përplas me një kamion zjarrfikës në Kaliforni muajin e kaluar duke vrarë shoferin dhe duke plagosur një pasagjer, si dhe katër zjarrfikës, dyshohet se vepron në një nga sistemet e automatizuara të drejtimit të kompanisë.

Hetimi i fundit i NHTSA shton një varg të gjatë problemesh që Tesla ka me agjencinë amerikane të sigurisë rrugore.

Në tre vjetët e fundit ajo ka hapur hetime për sistemin e ndihmës së shoferit ‘autopilot’ të Tesla-s që përplaset me automjetet e parkuara të urgjencës dhe problemet me sistemet e pezullimit.

Të paktën 14 Tesla janë përplasur me automjetet e urgjencës gjatë përdorimit të sistemit autopilot.