15:22 / E Diele, 27 Tetor 2019 / indeksADMonline

Tharja e rrobave brenda në shtëpi e dëmshme për shëndetin, ja disa ide alternative

Në dimër, për shkak të shiut, ose nëse nuk kemi ballkon, duhet të varnim rrobat në shtëpi, por kjo nuk është e mirë për shëndetin.

Hapja e dritareve për të shmangur nuhatjen e gramës së rrobave ose përdorimi i një dehumidifikuesi janë ide të mira, por le të shohim se çfarë dëmi mund të shkaktojnë rrobat që varen në shtëpi.

Tharja e rrobave në shtëpinë tuaj rrit ndjeshëm lagështinë brenda shtëpisë tonë me gati 1/3, një sasi vërtet e madhe.

Kjo lagështi e tepërt në shtëpi përkeqëson shumë cilësinë e ajrit që thithim në mjedisin tonë familjar.

Kur uji thahet dhe avullohet, mund të lejojë që një lloj i veçantë i kërpudhave të përhapet, veçanërisht ai quhet Aspergillus fumigatus.Ky lloj i kërpudhave mund të shkaktojë dëme në mushkëri, për ata që tashmë vuajnë, me sëmundje të tilla si astma.

Për më tepër, lagështia e tepërt lejon rritjen e mykut dhe marimangave, duke favorizuar fillimin e alergjive, veçanërisht te fëmijët.

Një ide e mirë, t’i lini rrobat të thahen në dimër dhe mbi të gjitha, me më pak rrezik, është të vendosni një hidratues të ajrit pranë vijës së rrobave, duke lejuar tharjen më të shpejtë dhe gjithashtu të hiqni lagështinë e tepërt në mjedis.

Një zgjidhje tjetër është bërja e një centrifuge të dytë pas një larje të plotë, rrobat tona do të jenë më të vështira për tu hekurosur, por shëndeti ynë me siguri do t’ju falënderojë.

Kur ndejmë rrobat, gjithmonë përpiquni t’i vendosni ato pak më gjerësisht mes tyre, kështu që ajri do të qarkullojë më mirë dhe do thahen në më pak kohë.

Nëse kemi mundësi, gjithmonë ekziston mashtrimi i vjetër, t’i afrohemi raftit të tharjes në radiator, dhe në rast nevoje veshjet e vogla mund të vendosen pikërisht mbi ngrohës.