22:12 / E Martë, 18 Shtator 2018 / indeksADMonline

“The Economist”: Projekti i Thaçit dhe Vuçiqit për ndryshim kufijsh, ka dështuar

Revista prestigjioze britanike “The Economist” i ka kushtuar një artikull idesë së ndryshimit të kufijve mes Kosovës dhe Serbisë, temë kjo e përfolur shumë në Prishtinë e në Beograd.

Sipas “The Economist”, presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi dhe ai i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, në gusht të këtij viti njoftuan në një konferencë në Alpbach të Austrisë, se do të shqyrtonin ndryshimin e kufijve, si pjesë të normalizimit të marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë, që edhe është kusht për anëtarësimin e dy vendeve në BE.

Ideja për ndryshimin e kufijve për një kohë të gjatë është hedhur poshtë nga BE-ja dhe SHBA-të, si vijë e kuqe që rrezikon ringjalljen e konfliktit etnik, por komentet e zyrtarëve të BE-së dhe SHBA-ve gjatë muajit gusht janë parë më shumë si ndryshim i qëndrimit.

Tutje sipas “The Economist”, ndryshimi i kufijve mes Kosovës dhe Serbisë nuk do të ndodh gjatë periudhës 2018-2022, pasi një propozim i tillë do të kundërshtohej si brenda qeverisë së Kosovës, por edhe nga vendet si Gjermania dhe Britania e Madhe që nuk pajtohen me idenë e kufijve të rinj.

Presidenti i Kosovës dhe ai i Serbisë, zyrtarisht nuk i kanë paraqitur detajet specifike për ndryshimin e mundshëm të kufijve, por sipas komenteve nga autoritetet kosovare dhe serbe, duket se ekzistojnë tri opsione.

E para i kushtohet plotësisht veriut të Kosovës, në të cilën përfshihen katër komunat me shumicë serbe, që synojnë të bëhen pjesë e Serbisë.

E dyta ka të bëjë me “transferimin” e pjesës veriore të Kosovës në Serbi, derisa komunat me shumicë shqiptare në Luginën e Preshevës do t’i kalonin Kosovës.

E treta do të kthente kufijtë që kanë ekzistuar në vitin 1956, ku disa fshatra të Kosovës kryesisht të banuar me serbë do t’i kalonin Serbisë, në këmbim të disa fshatarëve të banuara kryesisht me shqiptarë që do t’i kalonin Kosovës. Me këtë, nuk do të “transferohej” pjesa veriore e Mitrovicës, që konsiderohet zona më e madhe urbane në Kosovë e banuar me popullsi serbe.