13:31 / E Enjte, 23 Nëntor 2017 / indeksADMonline

Toka po ndotet gjithnjë e më shumë nga dritat artificiale

Planeti ynë është gjithnjë e më shumë i ekspozuar ndaj dritës artificiale, dhe ky fenomen është rritur nga përdorimi i teknologjive të reja të tilla si llambat LED.

Kështu thuhet  në një analizë të ndotjes nga drita,  e cila sipas shkencëtarëve, mund të rrezikojnë shëndetin e njerëzve, kafshëve dhe bimëve, transmeton KosovaPress.

Ndriçimi i planetit është rritur në sasi dhe intensitet me rreth dy për qind në vit nga 2012 në 2016, sipas një studimi të publikuar në revistën Science Përparimet.

Ndriçimi artificial është i pranishëm kudo në botë, thuhet në studim, i cili është i pari i llojit të vet që merret me efektet e ndriçimit të dritave LED që konsumojnë më pak energji elektrike sesa llamba e zakonshme të lehta.

Shkencëtarët kanë paralajmëruar se drita gjatë natës mund të shqetësojë orën biologjike të njerëzve, duke rritur rrezikun e depresionit, diabetit apo kancerit.

Ndriçimi po ashtu mund të rrezikojë kafshët e egra, dhe bimët.