13:16 / E Martë, 03 Tetor 2023 / L K

Tre shkenctarëve iu ndahet çmimi Nobel për Fizikë

Çmimi Nobel për Fizikë 2023 iu dha sot një tresheje të përbërë nga Pierre Agostini (Francë), Ferenc Krausz (Hungari/Austri) dhe Anne L’Huillier (Francë/Suedi) për punën e tyre në lëvizjen e elektroneve brenda atomeve dhe molekulave.

Laureatët e fizikës të këtij viti, Pierre Agostini, Ferenc Krausz dhe Anne L’Huillier kanë kryer eksperimente që demonstrojnë një metodë për prodhimin e pulseve të dritës që janë mjaft të shkurtra për të kapur imazhe të proceseve brenda atomeve dhe molekulave.

”Studiuesit u shpërblyen për krijimin e pulseve jashtëzakonisht të shkurtra të dritës që mund të përdoren për të matur proceset e shpejta gjatë të cilave elektronet lëvizin ose ndryshojnë energjinë”, tha juria.