07:20 / E Martë, 08 Tetor 2019

Udhëzime të reja për të ndihmuar personat e prekur nga kanceri i gjirit

Kur gratë zbulojnë se kanë kancer të gjirit, shumë largohen nga mjeku i tyre dhe shkojnë te një specialist i kancerit.

Edhe pse kanceri i tyre është zhdukur, çështjet shëndetësore të lidhura me kancerin mbeten. Shqetësimet për pjellorinë, kontrollin e lindjes, menopauzën dhe shëndetin e kockave janë të zakonshme tregon webmd , transmeton GazetaShneta.

Nëse ju jeni një nga këta 2 milion të mbijetuar nga kanceri i gjirit në Sh.B.A, tani ka udhëzime të reja. Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve ka nxjerrë një buletin praktik me informacion të ri se si të menaxhohen këto çështje shëndetësore.

“Gjithnjë e më shumë gra po jetojnë me kancer të gjirit dhe të gjitha këto ilaçe [kancer] kanë efekte anësore gjinekologjike,” thotë Mindy Goldman, MD, profesor klinik i obstetrikës dhe gjinekologjisë dhe drejtor i Programit të Kujdesit për Kancerin e Grave në Universitetin e Kalifornisë San Francisko. Ajo e zhvilloi raportin me Komisionin e ACOG-së për Buletinet e Praktikës, Gjinekologji.

Të mbijetuarit nga kanceri i gjirit mund të kenë efekte anësore afatshkurtra dhe afatgjata, sipas udhëzimeve. Ndër ato:

-Pika e nxehtë

-Tharje vaginale

-Osteoporozën

-Menopauza e parakohshme

-Humbja e pjellorisë

-Probleme me imazhin e trupit

-Problemet seksuale, përfshirë seksin e dhimbshëm

Informacioni tjetër:

-Shtatzënia pas kancerit të gjirit nuk mendohet se rrit rrezikun e përsëritjes.

-Pacientët më të rinj të kancerit të gjirit që duan të kenë fëmijë duhet të drejtohen te një specialist i fertilitetit. Mund të jetë e mundur të ngrini vezët përpara se të fillojë trajtimi.

-Antidepresantët mund të ndihmojnë në lehtësimin e ndezjeve të nxehta që mund të ndodhin me ilaçet për kancer.

-Barnat për të ruajtur kockat duhet të merren parasysh nëse densiteti i kockave bëhet i ulët.

-Lubrifikantët vaginalë pa hormone mund të ndihmojnë në thatësinë vaginale, e cila është e lidhur me pakënaqësinë seksuale.