18:46 / E Mërkurë, 29 Mars 2023 / S Z

Ukraina dhe 7 vende të tjera po kërkojnë nga gjigantët e teknologjisë të godasin dezinformimin

Tetë vende të Evropës Qendrore dhe Lindore, përfshirë Ukrainën, po u bëjnë thirrje gjigantëve të teknologjisë që të godasin dezinformatat e përhapura në faqet e mediave sociale nga “forcat armiqësore” që ata thonë se po minojnë paqen dhe stabilitetin.

Në një letër të hapur të nënshkruar nga kryeministrat e tyre, vendet thonë se platforma të tilla si Facebook i Metës duhet të ndërmarrin hapa specifikë, të tillë si refuzimi i pagesave nga individët e sanksionuar dhe ndryshimi i algoritmeve të tyre për të promovuar fake news.

“Manipulimi dhe ndërhyrja e informacionit, përfshirë dezinformimin, po zhvillohen për të destabilizuar vendet tona, për të dobësuar demokracitë tona, për të penguar anëtarësimin e Moldavisë dhe Ukrainës në Bashkimin Evropian dhe për të dobësuar mbështetjen tonë për Ukrainën kundër luftës së Rusisë”, thuhet në letër. “Kompanitë e mëdha të teknologjisë duhet të jenë vigjilente dhe t’i rezistojnë përdorimit të tyre si një mjet për të avancuar qëllime të tilla. Ata duhet të ndërmarrin hapa për të siguruar që platformat e tyre të mos përdoren për të përhapur propagandë ose dezinformata që reklamojnë luftën, justifikojnë krimet e luftës, krimet kundër njerëzimit dhe forma të tjera të dhunës,” shtuan ata.

Letra është nënshkruar nga kryeministrat e Ukrainës, Moldavisë, Polonisë, Republikës Çeke, Sllovakisë, Estonisë, Letonisë dhe Lituanisë. Ajo u publikua nga zyra e kryeministrit çek Petr Fiala.

Një përfaqësues i qeverisë çeke nuk pranoi t’i përgjigjet pyetjes se kujt i drejtohej letra. Në këtë tekst vendet argumentojnë se proceset algoritmike duhet të jenë më transparente dhe publiku duhet të njohë politikën e faqeve të internetit dhe mënyrën se si zbatohet. Ata gjithashtu thonë se platformat duhet të ndajnë burime dhe staf të mjaftueshëm për të kontrolluar përmbajtjen, për të adresuar kërcënimin në rritje të falsifikimit të thellë dhe dezinformimit të krijuar nga sistemet e inteligjencës artificiale.

“Kompanitë e mëdha të teknologjisë kanë fuqinë për t’u bërë aleatë vitalë në përpjekjet tona të përbashkëta për të kundërshtuar sulmet armiqësore të dezinformimit ndaj demokracive tona dhe rendit ligjor ndërkombëtar të bazuar në rregulla,” thonë ata. /abcnews.al