07:30 / E Enjte, 09 Nëntor 2017 / indeksADMonline

Ushtrimet ulin rrezikun e sëmundjes së Alzheimerit

Ushtrimet zvogëlojnë rrezikun e Alzheimerit, thonë shkencëtarët pasi kanë gjetur një lidhje midis shëndetit të dobët të zemrës dhe problemeve të kujtesës.

Një studim i ri nga Qendra Mjekësore e Universitetit Vanderbilt gjeti njerëz të moshuar zemra e të cilëve pomponte më pak gjak të kishin të kufizuar rrjedhën e gjakut, në rajonin ku fillimisht fillon patologjia e demencës.

Ata me palestrën më të keqe dhe shëndetin e zemrës kishin trurin që i shfaqnin 20 vjet më të vjetër sesa duhet të ishin.

Ekspertët paralajmërojnë se gjetjet mund të jenë një flamur i kuq për të gjithë për të ushtruar të paktën 30 minuta pesë herë në javë për të përmirësuar shanset për të shmangur sëmundje paralizuese të neurodegjenerimit.

“Ne aktualisht dimë shumë se si të parandalojmë dhe të menaxhojmë mjekësish shumë forma të sëmundjes së zemrës, por ende nuk dimë se si të parandalojmë ose ta trajtojmë sëmundjen e Alzheimerit”, ka thënë doktoresha Angela Jefferson, drejtuese e Qendrës Vaderbilt Memory & Alzheimer.

“Ky hulumtim është veçanërisht i rëndësishme, sepse mund të na ndihmojë të shfrytëzojmë njohuritë tona për menaxhimin e shëndetit të zemrës për të trajtauar faktorët e rrezikut për humbjen e kujtesës tek të rriturit më të vjetër para se të zhvillohen simptomat konjitive”.