17:29 / E Martë, 15 Maj 2018

Varësia nga pornografia, pasojat shkatërruese për…

Pornografia, për shumë njerëz, është diçka e përdorur rekreative. Por për disa, ajo mund të ketë goditje shkatërruese mbi jetën e tyre.

Sipas ekspertëve, kur përdoret pornografia, krijon një nivel të lartë të dopaminës në tru. Domethënë bëhet shumë i varur dhe dëshiron kënaqësi.

Paula Hall, një terapiste dhe eksperte, tha për të përditshmen e Britanisë ‘Metro’ se është risi e pornografisë që e bën shumë të varur nga disa përdorues, deri në atë pikë ku disa e izolojnë veten nga partnerët e tyre.

Ajo tha: ‘Dopamine lulëzon në risi. Pa marrë parasysh se sa i mrekullueshëm duket partneri juaj, askush nuk mund të konkurrojë me risi”. Por pavarësisht nga dopamina e lartë, pasi të shikoni pornografi ju ndiheni të turpshëm dhe zhgënjeheni.

Për disa, këto ndjenja negative mund të shkojnë edhe më tej. Në disa raste, varësia ka parë njerëzit të humbasin marrëdhëniet, punët e tyre dhe vetëvlerësimin e tyre.

Ndoshta pasoja më e keqe e të gjithëve, siç gjendet në një sondazh të kryer nga praktika e Paula Hall, është se një në pesë burra e përshkroi veten si vetëvrasje për shkak të varësisë së tyre ndaj pornografisë.
Mikaeli, 28 vjeç, ishte 13 vjeç kur shikonte pornografi në internet ndërsa po kërkonte informacion për Shtëpinë e Bardhë.

‘Gjë tjetër që pashë ishin fotografitë e grave të zhveshura. Vetëm në atë sekondë, ndjeva nxitimin më të madh të një emocioni që nuk e dija ekzistonte deri atëherë. E dija se u bë zakon kur isha 16 vjeç dhe e gjeta veten ta shikoj për orë të tëra dhe nuk munda të ndalem. Sa herë që e pashë, unë kënaqesha, por e urrej si ndihesha pas. Unë gjithmonë ndjeva neveri dhe turp. Për disa arsye, unë vazhdoja të gjeja veten në të njëjtën situatë pavarësisht se sa e keqe më bëri të ndihesha”, ka thënë ai.

Mikaeli thotë se varësia e tij u bë kaq e keqe, ai do të refuzonte të dilte me miqtë dhe të dashurën e tij.
“Dëshirat intensifikuan dhe fillova të kërkoj më shumë’ forma emocionuese ‘të pornografisë. Sa herë që pashë pornografi, ndihesha në krye të botës. Unë ndjeva se mund të zgjedhja gruan me të cilën mund të përjetoja lartësi seksuale. U ndjeva sikur unë mund të kontrolloj gjithçka”, ka shtuar ai për ‘Metron’, transmeton Indeksonline.