17:38 / E Martë, 16 Korrik 2019

Virusi i ftohjes shkatërron kancerin e fshikëzës?

Sipas një studimi të kryer kohët e fundit, virusi i ftohjes mund të eliminojë tumorin në formën e kancerit të fshikëzës.

Megjithëse ideja e përdorimit të viruseve të tjerë në trajtimin e kancerit nuk është e re, për herë të parë, virusi i ftohjes ka eliminuar me sukses kancerin e fshikëzës në fazën fillestare, botuar nga hulumtuesit në revistën Clinical Cancer Research.

Një grup studiuesish, në fazën e hershme të sprovave klinike, infektuan 15 pacientë me kancer të traktit urinar me virusin A21 coxacivirus, i cili shkakton një të ftohje të zakonshme.

“Coxacivirus nuk është modifikuar gjenetikisht, por është diçka që ekziston në natyrë,” tha studiuesi dhe profesor i onkologjisë mjekësore në Universitetin Anglisht Sari, Hardev Panda, raporton National Geographic.

Virusi i ftohjes te një pacient eliminoi plotësisht kancerin. Në pacientë të tjerë, studiuesit gjetën prova se virusi dëmtoi tumoret.

“Asnjë nga pacientët nuk kishte ndonjë efekte anësore, ishte e padëshiruar”, tha Panda.    

Arsyeja pse shkencëtarët kanë vendosur saktësisht rreth coxacivirus është pasi membranat e jashtme të qelizave kancerogjene të fshikëzës përmbajnë një “portë” për virusin coxacivirus – një molekulë e quajtur ICAM-1.

Sapo virusi të hyjë brenda qelizës, ai strehon sistemin e tij të kontrollit dhe përfundimisht ajo shkatërrohet. Një numër i madh i kancerogjenëve shkatërrohen kur qelizat e sistemit imunitar janë bashkangjitur në këtë luftë.

ICAM-1 është treguar të jetë efektive në qelizat e tjera të kancerit, dhe studimet e mëparshme kanë treguar se coxacivirus është efektiv në trajtimin e melanomës.

“Përkundër rezultateve, në mënyrë që terapia e tillë të përfshihet, ajo mund të jetë një bazë e mirë për zbulime edhe më të mira”, shpjegoi Panda.

Është interesante që pacientët, të cilët ishin injektuar me një virus të ftohjes, për shkak të efektit të saj në tumoret, nuk kishin simptoma të ftohjes.

“Përdorimi i virusit në shtypjen e tumorit është rreth 100-vjeç, por vetëm ka filluar të prodhojë rezultate në 10 vjetët e fundit,” tha Panda.