16:09 / E Hënë, 15 Prill 2019

Zbulim i ri, ndërhyrja e njerëzve të lashtë tek ne

Pothuajse një dekadë më parë, një pjesë e kockave të kuqe të gjetura në Siberi e futën botën në një lloj të ri të njeriut të lashtë. I quajtur Denisovans, pas emrit të shpellës në Malet Altaj ku u gjetën kockat, këta të afërm të lashtë të Neandertalit banonin Azinë për dhjetëra mijëra vjet, por asnjë gjurmë fosile nuk u gjet përveç kockave të gishtave, disa dhëmbët, dhe një skrap të kafkës, të gjithë nga shpella e Denisovës, përcjellë Indeksonline

Një studim i botuar sot në Cell shton një kthesë të habitshme të re për misterin e tyre: ADN-ja nga një mostër e madhe e azilantëve juglindorë sugjeron se Denisovans shpirtëror nuk mund të jetë një, por tre lloje të dallueshme njerëzore, njëra prej të cilave është pothuajse aq e ndryshme nga të tjerët Denisovans si ata janë nga Neandertalët.

a group of people standing next to a pile of hay: Members of the Asmat people of West Papua participate in the Jipae resurrection feast. Researchers suggest that the genomes of modern Papuans bear traces of two distinct groups of Denisovan ancestors. A sister group to the Neanderthals, these enigmatic hominins are known only from a few fossils and the DNA they passed along through thousands of generations.

Për më tepër, ndërkohë që Denisovët jetonin së bashku me njerëz për mijëvjeçarë, një grup mund të ketë mundur madje edhe Neandertalët, të cilët u zhdukën rreth 40,000 vjet më parë.

 Sipas studimit, këta Denisovët bashkë-ekzistuan dhe u përzierën me njerëz modernë në Guinenë e Re, deri në të paktën 30.000 vjet më parë.

Gjetja provokuese bashkohet me një numër zbulimesh të kohëve të fundit që vazhdojnë të tregojnë një larmi të mahnitshme të njeriut në Azinë e lashtë, duke përfshirë njoftimin për një specie të re, Homo luzonensis, në Filipine. /Indeksonline/