19:35 / E Hënë, 16 Prill 2018

Zbulohet se A�farA� kishin ngrA�nA� njerA�zit e parA�

NjerA�zit e hershA�m ishin ngrA�nA�s tA� termiteve, sipas njA� hulumtimi tA� ri, i cili zbuloi se insektet pA�rbA�nin gjysmA�n e dietA�s sA� tyre.

Mendimi mund tA� na bA�jA� tani tA� shtrydhur, por insektet mund tA� kenA� llogaritur pothuajse gjysmA�n e dietA�s sA� pA�rditshme tA� njeriut tA� hershA�m.

Ishte supozuar mA� parA� se paraardhA�sit tanA� tA� hershA�m jetonin nA� njA� dietA� me mish tA� kafshA�ve, arra dhe gjethe.

Zbulimi erdhi rastA�sisht pasi hulumtuesit kryen teste nA� baltA�, nA� gA�rmimet e bA�ra nA� Olduvai Gorge nA� Tanzania.

Studiuesit konfirmuan se sedimentet ishin nA� fakt njA� fole e lashtA� e termiteve, transmeton KosovaPress.

Kur u testua balta, u zbulua se sedimentet nA� fakt ishin njA� fole e lashtA� e termiteve, sipas studiuesve tA� Universitetit Heriot-Watt dhe Wayne State University.

Ata krahasuan karbonin e gjetur nA� fosilet e dhA�mbA�ve dhe nA� kA�tA� mA�nyrA� bA�nA� lidhjen e burimit tA� mundshA�m tA� ushqimit, shkruan Daily Mail.

a�?Ne kemi pajisjen speciale nA� Lyell Centre,e cila A�shtA� e vetmja nA� botA� qA� mund tA� testojA�, detektojA� dhe izolojA� fosileta�?, ka thA�nA� Clayton Magill nga Heriot-Watt University.

Nuk A�shtA� A�udi qA� paraardhA�sit tanA� ishin aq tA� prirA� pA�r tA� ngrA�nA� insektet – ato pA�rmbajnA� dy herA� mA� shumA� proteina pA�r 100 gramA� sikurse mishi dhe peshku, sipas OrganizatA�s sA� Ushqimit dhe BujqA�sisA� tA� Kombeve tA� Bashkuara.