14:51 / E Hënë, 16 Prill 2018 / indeksADMonline

Zbulohet shkaku i vA�rtetA� i ndryshimeve klimatike, nuk A�shtA� faktori njeri

Bota nA� tA� ardhmen do tA� pA�rballet me njA� kaos tA� vA�rtetA� tA� ndryshimeve klimatike, pasi shkencA�tarA�t paralajmA�rojnA� se qarkullimi i Oqeanit Atlantik A�shtA� nA� pikA�n mA� tA� dobA�t.

Studiuesit kanA� gjetur se hallka kyA�e nA� qarkullimi i oqeanit nuk A�shtA� duke funksionuar nA� a�?peak-una�? e tij mA� tA� fortA� qA� nga mesi i viteve 1800.

NA�se sistemi i qarkullimit tA� Oqeanit Atlantik vazhdon tA� dobA�sohet, shkencA�tarA�t paralajmA�rojnA� se ai do tA� shkaktojA� probleme serioze klimatike nA� gjithA� botA�n dhe do tA� shkaktojA� ngritje tA� shpejtA� tA� nivelit tA� detit nA� bregun lindor tA� SHBA-sA�.

Qarkullimi i Oqeanit Atlantik luan rol kyA� nA� rregullimin e klimA�s globale. LA�vizja konstante e sistemit tA� qarkullimit tA� ujit nA� thellA�si, i cili referohet si Global Ocean Conveyor Belt, dA�rgon nxehtA�sinA�, derisa Rryma e Golfit qA� shkon drejt AmerikA�s Veriore liron nxehtA�sinA� nA� atmosferA� dhe ngroh EvropA�n PerA�ndimore.

Uji mA� i ftohtA� pastaj zhytet nA� thellA�si tA� mA�dha dhe udhA�ton deri nA� Antarktik dhe kthehet drejt RrymA�s sA� Golfit, sipas studimit tA� publikuar nA� revistA�n Nature.