16:11 / E Hënë, 15 Prill 2019

Zbulohet test pesë-minutësh që diagnostifikon hershëm demencën

Një test i thjeshtë pesë-minutësh i iPad mund të vë shenjat e hershme të demencës dhe të ndihmojë mjekët të diagnostikojnë hershëm çrregullimin e kujtesës.

NHS tani po provon testin, i cili teston shpejtësinë dhe saktësinë e të menduarit të një personi duke u treguar atyre fotografi të kafshëve.

Njerëzit që bëjnë testin ‘të shpejtë dhe të lehtë’ janë treguar 100 foto dhe duhet të vendosin nëse ka apo jo një kafshë në foto, përcjellë klankosova.

Disa kanë krijesa të dukshme, ndërsa të tjerët kanë kafshë të fshehura dhe gjysma nuk kanë fare kafshë.

Nëse njerëzit janë të ngadalshëm për t’u përgjigjur ose identifikojnë gabimisht kafshët mund të jetë një shenjë se funksioni i tyre i trurit është reduktuar – potencialisht duke sinjalizuar një rrezik të çmendurisë.

Demenca nuk është një sëmundje specifike, por në të vërtetë është një grup simptomash që prekin aftësitë intelektuale dhe sociale në mënyrë aq të rëndë sa të ndërhyjnë me funksionimin e përditshëm të personit. Ekzistojnë shkaqe të ndryshme të demencave dhe sëmundja e Alzheimer-it është shkaku më i shpeshtë i tyre. /Indeksonline/