11:40 / E Martë, 09 Mars 2021 / B O

Zvicër: Partia e Gjelbër dëshiron të ndalojë veturat dhe ndërtimin e rrugëve

Partia e Gjelbër po planifikon të prezantojë një seri projektligjesh në Parlament që do të ndalojë të gjitha rrugët e reja që ndërtohen nga 2030-a dhe asnjë automjet i ri që mundësohet nga motorë me djegie të brendshme deri më 2023.

Partia thotë se gazrat serë nga makinat dhe kamionët përbëjnë 30% të të gjitha emetimeve dhe megjithëse ato janë në rënie, shifrat janë akoma më të larta se 30 vjet më parë, përcjell albinfo.ch.

Sa u përket rrugëve, partia thotë se është provuar prej kohësh që ndërtimi i rrugëve të reja nuk e ul bllokimin, thjesht çon në më shumë trafik.

Ajo thotë se është e rëndësishme që një ndalim i makinave të reja me benzinë dhe naftë të futet sa më shpejt që të jetë e mundur, pasi makinat tashmë në rrugë do të jenë ende në gjendje të përdoren.

Jetëgjatësia mesatare e një makine në Zvicër është rreth tetë vjet, atëherë ato tentojnë të shkojnë jashtë vendit.