20:50 / E Mërkurë, 29 Prill 2020

​Australia kërkon hetime për COVID-19 – Pekini e quan ‘çamçakëz i mbërthyer në fund të këpucëve të Kinës’

Kryeministri i Australisë, Scott Morrison, ka mbrojtur thirrjen “plotësisht të arsyeshme dhe të ndjeshme” për një hetim mbi origjinën e koronavirusit.

Kina po bën presion kundër kritikave nga qeveritë e tjera për mënyrën sesi e trajtoi shpërthimin e Covid-19, i cili besohet të ketë filluar në Wuhan dhe që tani ka infektuar 3 milionë njerëz në të gjithë botën dhe ka vrarë mbi 200 mijë persona.

Akuza e presidentit të SHBA-së Donald Trump gjatë fundjavës se Pekini mund të kishte bërë më shumë për të parandaluar përhapjen vdekjeprurëse të sëmundjes u prit me kritika të ashpra nga media shtetërore e Kinës.

Ndërsa Australia ka shmangur qasjen më të rreptë të SHBA-së, e cila ka ndaluar fondet për Organizatën Botërore të Shëndetit, ajo u ka kërkuar aleatëve të saj që të mbështesin një rregullim të OBSH-së dhe sugjeroi të rekrutojë hetues të pavarur, të ngjashëm me “inspektorët e armëve” për të përcaktuar burimin e shpërthimit të koronavirusit, transmeton KosovaPress.

Kryeministri Morrison sot tha se qeveria e tij “sigurisht që do të vazhdojë të ndjekë atë që është një veprim veprimi shumë i arsyeshëm dhe i arsyeshëm”.

“Ky është një virus që ka marrë më shumë se 200,000 jetë në të gjithë botën,” u tha ai gazetarëve në Kanberra, duke shtuar se sëmundja ka mbyllur ekonominë globale dhe ndikimet e saj janë të jashtëzakonshme.

“Tani, do të ishte plotësisht e arsyeshme dhe e arsyeshme që bota do të dëshironte të kishte një vlerësim të pavarur se si ndodhi e gjitha, kështu që ne mund të mësojmë mësimet dhe të parandalojmë që të ndodhë përsëri,” tha ai.

Qëndrimi i Kanberrës zyrtare ka zemëruar Kinën, ku mediat shtetërore Australinë e kanë quajtur ‘një çamçakëz i mbërthyer në fund të këpucëve të Kinës’.

Mos i humb