17:38 / E Mërkurë, 20 Maj 2020

​Zvicër: Meshat dhe dasmat fillojnë nga data 28 maj

Qeveria zvicerane vendosi sot të hapë objektet fetare nga 28 maji dhe të lejojë të kryhen dasmat dhe pagëzimet.

“Jeta normale po vendoset dhe qeveria vendosi të mërkurën në mëngjes të lejojë ceremonitë fetare nga 28 maj, ose një javë më parë se sa ishte planifikuar,” tha ministri i Shëndetësisë Alain Berset.

“Kjo i referohet masave, dasma dhe pagëzime,” saktësoi ai në një konferencë për shtyp.

Javët e fundit, disa rite fetare janë kryer pas dyerve të mbyllura, në internet ose përmes TV.

Nga 28 maji, besimtarët do të jenë përsëri në gjendje të vijnë në masa dhe ceremoni të tjera fetare me besimtarët e tjerë.

Organizatorët ritualë duhet të kenë një listë të të pranishmëve dhe numrat e tyre të telefonit dhe t’ua dorëzojnë autoriteteve me kërkesë për të identifikuar të infektuarit potencialisht. Kjo listë do të shkatërrohet më vonë brenda 14 ditëve.

Zvicra, e cila nuk ka prezantuar si masa të rrepta si vendet e tjera të Evropës, filloi të lehtësojë masat e marra më 27 prill për të frenuar përhapjen e koronavirusit.

Shkollat, dyqanet, restorantet dhe muzetë janë të hapura në lidhje me masat e ndarjes dhe higjienës.

Qeveria do të marrë në konsideratë ndalimin e grumbullimit të më shumë se 5 personave javën e ardhshme.

Në Zvicër, ku jetojnë 8.5 milionë njerëz, më shumë se 1.600 njerëz kanë vdekur nga Covid-19.

Mos i humb