20:16 / E Martë, 17 Prill 2018 / indeksADMonline

1.3 milionA� euro pA�r trajtimin e qenve endacak, projekti nA� fazA�n finale

Qeveria e KosovA�s vitin e kaluar pati ndarA� njA� buxhet prej 1.3 milionA� eurosh pA�r trajnimin e qenve endacak. NdonA�se buxheti A�shtA� ndarA�, projekti nA� terren akoma nuk ka nis sA� implementuari.

Indeksonline ka kontaktuar zA�dhA�nA�sen e QeverisA� Donjeta Gashi pA�r tA� parA� se nA� cilA�n fazA� A�shtA� ky projekt.

a�?Qeveria e RepublikA�s sA� KosovA�s, duke e parA� moskapacitetin e Komunave pA�r tA� trajtuar numrin e madh tA� qenve endacak ka marrA� vendim qA� nA� kA�tA� vit tA� organizohen instancat qendrore, duke ndarA� mjete prej 1 milionA� e 390 mijA� euro pA�r trajtimin e tyre. AUVK A�shtA� nA� fazA�n e vlerA�simit tA� ofertave pA�r kompanitA� e veterinarA�ve tA� licencuar tA� cilA�t do tA� merren me implementimin e kA�tij aksioni. QA� do tA� thotA�, qA� deri me 15 Prill kemi dalA� nA� terren pA�r trajtimin e qenve endacak, konkretisht: NxA�nie, trajtim, sterilizim, kastrim, hospitalizim dhe nA� rastet kur qentA� janA� tA� sA�murA� me njA� raport tA� mjekut veterinarit, tA� bA�het eutanazia dhe bA�het groposja nA� vendlokacionet qA� kanA� me i caktu komunat e KosovA�sa�?, tha Gashi.

Ajo ka treguar se nA� KosovA� llogaritet tA� jenA� rreth 20 mijA� qenA� endacak, ndA�rsa kostoja pA�r trajtimin e njA� qeni A�shtA� 75 euro.

a�?Llogaritet qA� janA� rreth 20 mijA� qenA� nA� gjithA� KosovA�n, derisa nA� aksion do tA� pA�rfshihen tA� gjitha Komunat e vendit (38), apo 7 regjione. Parashihet njA� mesatare qA� secila KomunA� i ka nga 420 qen endacak dhe kostoja pA�r trajtimin e njA� qeni A�shtA� rreth 75 euroa�?, shtoi Gashi.

NdA�rkaq, Lamir ThaA�i nga Agjencia e Ushqimit dhe VeterinarisA�, ka thA�nA� se aktualisht janA� duke u vlerA�suar ofertat e dorA�zuara.

a�?Projekti a�?Menaxhimi dhe kontrolli i qenve endacaka�? A�shtA� nA� fazA�n finale te pA�rzgjedhjes se subjekteve veterinare private. JanA� duke u vlerA�suar ofertat e dorA�zuara dhe shpresojmA� qA� shumA� shpejt tA� pA�rfundojnA� tA� gjitha procedurat dhe tA� kemi ambulancat veterinare tA� kontraktuara tA� cilat do te merren me kapjen, trajtimin, kastrimin, sterilizimin, vaksinimin, identifikimin dhe lA�shimin e qenve ne vendin e kapjesa�?, tha ThaA�i.

Ai konsideroi se buxheti i ndarA� nga qeveria A�shtA� i mjaftueshA�m.

a�?Buxheti i ndarA� nga Qeveria e RepublikA�s se KosovA�s pA�r ketA� projekt si fazA� emergjente, pA�r momentin A�shtA� i mjaftueshA�m. NA� koordinim me ambulancat veterinare tA� kontraktuara, gjatA� fazA�s emergjente, do te bA�jmA� me tA� mirA�n qe A�shtA� e mundur pA�r tA� arritur synimin e projektit nA� mA�nyrA� qA� qytetarA�t e vendit mos tA� ndihen tA� rrezikuar nga kafshimi i qenve endacaka�?, pA�rfundoi ThaA�i.

NA� kA�tA� mobilizim janA� tA� pA�rfshirA�, AUVK, Komunat, Organizatat humanitare pA�r mbrojtjen e tA� drejtave tA� kafshA�ve dhe shoqatat e veterinarA�ve./Indeksonline/