10:45 / E Hënë, 18 Dhjetor 2017 / k.v

4 kushte mjekësore që mund të shkaktojnë ankthe të këqija

Përjashtuar nga disa fatlumë që nuk i kujtojnë ëndrrat e tyre në mëngjes, të gjithë ata që kanë përjetuar ankthe mund t’ju thonë se ato mund të jetë konfuze dhe e frikshme. Disa supersticionistë thonë se ato zbulojnë gjëra për të ardhmen tuaj, ndërsa psikologët thonë se është tregues i gjërave në të kaluarën tuaj. Pavarësisht nga ajo që njerëzit besojnë, ndonjëherë, ankthet mund të jenë gjithashtu një shenjë e gjërave që shkojnë keq në shëndetin tuaj. Këtu janë disa nga kushtet e zakonshme mjekësore që lidhen me ankthe të këqija.

 1. Probleme zemre
  Nëse ëndrrat e këqija ju shqetësojnë gjatë tërë kohës, kushtoni vëmendje shëndetit tuaj të zemrës. Ankthet e këqija të shoqëruara nga cilësia e dobët e gjumit mund të jenë një shenjë e sëmundjeve të zemrës. Një studim zbuloi se dhimbjet e kraharorit dhe rrahjet e parregullta të zemrës u shfaqën më shumë tek gratë e moshës 40-64 vjeç, të cilët vuanin nga ankthe të shpeshta dhe gjumë të shqetësuar.
 2. Sëmundja e Parkinsonit
  Ëndrrat e këqijat mund të tregojnë nëse ekziston rreziku themelor i Parkinsonit. Njerëzit që përjetojnë ankthe dhe reagojnë ndaj tyre duke bërtitur, goditur ose duke qarë në gjumë janë në rrezik të sëmundjes, sipas studimeve, transmeton Indeksonline.
 3. Periudha post traumatike
  Një person i cili ka mbijetuar një përvojë traumatike mund të vuajë nga ankthe të këqija ku ai ose ajo mund të rishfaqë përvojat e tmerrshme gjatë gjumit. Ankthet e këqija janë një tregues klasik i çrregullimit të stresit post traumatik.
 4. Apnea e gjumit
  Është menduar shumë kohë që sasia e madhe e oksigjenit ka të bëjë me frekuencat e  anktheve. Apnea e gjumit është një çrregullim gjumi ku frymëmarrja e një personi ndalohet ose ndërpritet në gjumë, duke ndikuar në marrjen e oksigjenit gjatë gjumit. Nëse keni pasur ëndrra ku shihni veten duke u mbytur, ato ndoshta mund të shkaktohen nga bllokimi I ajrit gjatë gjumit./Indeksonline/