13:26 / E Premte, 14 Shtator 2018 / indeksADMonline

Ankthi në Perëndim: A është në rritje?

Për shumë njerëz, ankthi është një mysafir i panjohur gjithnjë i pranishëm në rrethin tonë të miqve, në mesin e anëtarëve të familjes, dhe në komunitetet në përgjithësi.

Duket se po përbuzet përmes shoqërisë si një murtajë duke formuar një zhurmë të nivelit të ulët që fshihet në qoshet e mendjeve tona kolektive.

Në gusht të vitit 2018, Barnes & Noble – që janë shitësit më të mëdhenj të librave në Shtetet e Bashkuara njoftuan një rritje të madhe në shitjen e librave rreth ankthit, rritje prej 25 përqind në qershor të vitit 2017, transmeton Indeksonline.

Shumë prej nesh, një përqindje e lartë, siç do ta shohim – janë shumë të njohur me atë se si është të kesh ankth.

Çfarë është ankthi?

Ankthi është një term i mjegullt që mbulon shumë terren psikologjik. Ndodhë që përpara një provimi ose një interviste pune, mund të ndihemi të shqetësuar. Kjo është e kuptueshme dhe normale; kjo nuk është një arsye për shqetësim.

Ankthi është vetëm një problem kur shtrihet përtej shqetësimit logjik në një mënyrë të paarsyeshme, të pajustifikueshme dhe të pakontrollueshme. Situatat që nuk duhet të sjellin emocione negative papritmas, duken kërcënuese për jetën ose që janë disi të turpshme.

Ankthi mund të arrijë si një simptomë e një sëmundje tjetër mendore, të tillë si çrregullime paniku, çrregullime të stresit post-traumatik, fobi, ose çrregullime obsesive-kompulsive (OCD).

A është ankthi më i përhapur në Perëndim?

Një studim i madh që u botua në revistën ‘JAMA Psychiatry’ në 2017 u përcaktua për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje të saktë.

Edhe pse sëmundja mendore ka tendencë të jetë më e zakonshme në zonat e Shteteve të Bashkuara që kanë një status socioekonomik më të ulët, ankthi mund të jetë më i përhapur edhe në vendet me një profil më të ulët socio-ekonomik.

Përveç kësaj, në vendet më pak të pasura, njerëzit mund të jenë nën stres të konsiderueshëm; gjetja e ushqimit, ujit ose sigurisë mund të jetë një çështje në disa rajone.

Megjithëse Shtetet e Bashkuara dhe Perëndimi në përgjithësi duket se po marrin kontroll ndaj ankthit, raporti i njëjtë shpjegon se çrregullimet e zakonshme të shëndetit mendor po rriten në vendet me të ardhura të ulëta sepse popullsia po rritet dhe më shumë njerëz jetojnë deri në moshën kur depresioni dhe ankthi ndodhin më së shpeshti.

Përveç kësaj, ankthi tenton të jetë më pak i zakonshëm tek të rriturit e moshuar. Gjithashtu, për shkak se mosha mesatare e individëve të SHBA po rritet ngadalë, përqindja e njerëzve me çrregullime ankthi mund të bjerë gradualisht./Indeksonline/

Temat: