21:18 / E Enjte, 11 Korrik 2019

A është “dark mode” më i lehtë për sy?

Nëse keni përdorur  aplikacion kompjuteri ose mobili së fundi, ju jeni pyetur nëse dëshironi të kaloni në “dark mode”. Ndoshta ju nuk e keni bërë këtë, dhe ju ka bërë të mendoni nëse kjo do të ndikojë tek sytë tuaj. Përgjigja e gjithë kësaj është “ndoshta”.

Janë shumë faktorë që ndikojnë kur bëhet fjalë për ndriçimin dhe errësirën në ekranin tuaj. Në mëngjes, ndoshta edhe para se të del dielli, ju mund ta lexoni lajmin. Kjo do të thotë ambient i errët dhe një ekran i bardhë i ndrishëm. Dhe gjatë natës, mund të shfletoni Netflix në një sfond të errët në mes mjedisit tuaj të errët.

Studiuesit zbuluan se njerëzit lexojnë më lehtë dhe mbajnë më shumë informacione kur teksti është formatuar në këtë mënyrë. Kontrasti i bën detajet të lehtë për t’u parë.

Një tjetër arsye që një sfond i bardhë i bën gjërat më të lehta për t’u lexuar, zbret në biologjinë e syrit të njeriut. E bardha pasqyron të gjitha ngjyrat në spektër. Por ekziston gjithashtu një e çuditshme në sistemin vizuel të njeriut që i bën sytë të mos reagojnë në objekte të lehta në një sfond të errët, të cilat mund të bëjnë që teksti i bardhë në ngjyrë të zezë të rrjedhë në faqe dhe ta bëjë më të vështirë leximin.

Një ekran i bardhë me tekst të zi me siguri ndihet sikur shton më shumë tendosje në sy, ndonëse shkenca për këtë nuk është përfundimtare. Prapëseprapë, ajo që thotë shkenca dhe ajo që thotë publiku i gjerë, duket se janë aktualisht dy gjëra të ndryshme./Indeksonline/