11:46 / E Shtunë, 20 Janar 2018 / indeksADMonline

A është mbipesha e trashëgueshme?

Obeziteti është një problem global shëndetësor në rritje dhe një faktor i madh rreziku për shfaqjen e sëmundjeve të tilla si diabeti, sëmundje të zemrës dhe qarkullimit të gjakut.

Mbipesha vjen nga efektet e ndërveprimit të gjeneve, dieta dhe mjedisi. Faktorë të rëndësishëm të rrezikut të mbipeshës janë të lidhura me ndikimet mjedisore dhe të jetesës, cilësia e jetës, ekspozimi ndaj kimikateve, mikroorganizmave dhe stresi psikologjik.

Stili i jetesës ose trashëgimia gjenetike, cila ka një ndikim më të madh?

A ka ndonjë njohuri se në çfarë mase trashëgimia gjenetike ndikon në peshën e trupit, dhe si mënyrë jetese, shpjegon Diana Hmura, analiste nga laboratori i ADN-së.

“Studime të shumta konfirmojnë se trashëgimia gjenetike ndikon në peshën e trupit dhe se ka lidhje të parashikueshme midis gjeneve dhe ndikimet mjedisore. Hulumtimi ka identifikuar një sërë gjeneve që lidhen me peshën e trupit, indeksin e masës trupore (BMI), përqindja e yndyrës në trupi dhe aftësitë funksionale. Pasiviteti fizik dhe rreziqet gjenetike çojnë në trashje. Trashëgimia përcakton se cila pjesë e trupit do të bëhet e majme”, thotë ajo.

Edhe pse gjenet mund në një farë mase të ndikojnë në zhvillimin e mbipeshës, ajo është ende e përcaktuar kryesisht nga dieta dhe aktivitetit fizik, shpjegon Diane Hmura.

“Gjenet mund të ndikojnë në metabolizmin dhe shpejtësinë me të cilën trupi akumulon yndyrë dhe vendin në të cilën është depozituar. Megjithatë, pavarësisht nga trashëgimia, njëri është zgjedhur që të përcaktojë peshën e tij sipas stilit të jetës”, thekson Hmura.

Gjeni FTO kodon një proteinë që ka një efekt në gonorre, një hormon që stimulon ndjenjën e urisë. Ajo gjendet në indet aktive metabolike duke përfshirë zemrën, veshkat, indet yndyrore, trurin dhe hipotalamusin, ku luan një rol të rëndësishëm në rregullimin e oreksit.

“Varianti A i këtij gjenit është i lidhur me nivelet në rritje të ghrelin në trup. Njerëzit me dy kopjet e variante mutante të gjenit FTO (FTO AA gjenotip) janë programuar biologjikisht për të ngrënë më shumë për shkak të dëshirës së papërmbajtshme për ushqim, sidomos ato me yndyrë të lartë. Kështu, nëse një person ka një predispozitë për një oreks të fortë, ka shumë të ngjarë që do të fitojë peshë nga ushqimi në dispozicion”, thotë Diane Hmura.

Predispozita gjenetike për mbipeshë mund të përcaktohet duke përdorur testin GENFat dhe në bazë të saj fiziologu jep rekomandime për ndryshimet dietale dhe udhëzimet për llojin dhe sasinë e ushtrimit sipas rezultateve të analizës.

Ndryshe, deri më tash janë identifikuar 253 pjesë të ndryshme të ADN-së që lidhen me trashjen./Indeksonline/