10:33 / E Hënë, 22 Janar 2018 / indeksADMonline

A mund të parandalohet tumori i trurit?

A e dini sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), 30 deri 35 për qind e të gjitha kancereve mund të parandalohen? Kanceri është një sëmundje e cila mund të parandalohet duke ruajtur një mënyrë jetese të mirë dhe të shëndetshme, kanceri i trurit është një rezultat i drejtpërdrejtë i një mutacioni gjenetik spontan në qelizat e prirura nga tumori ose që evoluon nga tumoret gliale të nivelit të ulët që ndodhin tashmë në tru.

Për të parandaluar tumorin e trurit, duhet ndjekur hapat e mëposhtëm:

 1. Njihni historinë mjekësore të familjes tuaj
  Nëse keni histori familjare të tumorit në tru, atëherë duhet të kujdeseni maksimalisht që të kryeni të gjitha ekzaminimet e nevojshme mjekësore në mënyrë që të siguroheni nëse jeni në rrezik të prekeni edhe ju gjithashtu.
 2. Ekspozimi ndaj rrezatimit
  Ekspozomi ndaj rrezatimit sikurse ndaj rrezeve të telefonave, mikrovalë dhe linjat e energjisë nuk kanë asnjë lidhje me kancerin e trurit. Por rrezatimi jonizues nga ekspozimi i tepruar ndaj radonit, rrezeve X, rrezeve gama dhe format e tjera të rrezikut të lartë të energjisë mund të dëmtojnë ADN-në, duke rritur shanset për të marrë kancer.
 3. Kuptoni lidhjen mes moshës dhe kancerit
  Përderisa nuk ka një grup moshe specifike më të ndjeshme ndaj kancerit të trurit, rreziqet rriten me shtimin e viteve, zakonisht përtej 40 vjetëve. Disa tumore të trurit, megjithatë, si gliomat e trurit dhe astrocitomat pilocitike (një tumor i ulët) ndikojnë tek fëmijët. Të kuptuarit e kësaj lidhjeje dhe të qenit i vetëdijshëm për ndryshimet që trupi juaj kalon me moshën, gjithashtu do t’ju ndihmojë të identifikoni simptomat e kancerit.
 4. Asnjëherë mos i injoroni simptomat e kancerit
  Simptomat e zakonshme të kancerit të trurit përfshijnë konfiskimet, duke rritur peshën e dhimbjes së kokës së shoqëruar me të vjella, belbëzim, humbja e kujtesës dhe vizioni. Nëse keni përjetuar ndonjë nga këto simptoma vazhdimisht për më shumë se një muaj, atëherë duhet të konsultoheni me një mjek./Indeksonline/

Temat: