19:01 / E Martë, 17 Prill 2018

Apostolova: Liberalizimi varet nga Kosova, duhet punA� pA�r pA�rafrim me BE-nA�

Shefja e ZyrA�s sA� Bashkimit Evropian nA� KosovA�, Nataliya Apostolova ka prezantuar Raportin e Progresit, i cili thotA� se Kosova duhet tA� bA�jA� mA� shumA� punA� nA� mA�nyrA� qA� tA� pA�rafrohet me BE-nA�.

Raporti vlerA�son se Kosova ka shA�nuar pak progres nA� disa fusha, si nA� ekonomi, ndA�rsa theksohet se nA� KosovA� nuk A�shtA� bA�rA� asnjA� progres nA� arsim, mjedis dhe ndryshime klimatike.

NdA�rsa sa i pA�rket liberalizimit tA� vizave, Apostolova tha se kjo varet nga vet Kosova. Derisa tha se ratifikimi i Demarkacionit ishte hap i rA�ndA�sishA�m drejt liberalizimit tA� vizave.a�?Liberalizimi i vizave ka pasur njA� sukses tA� madh me aprovimin e A�A�shtjes sA� demarkacionit mes KosovA�s dhe Malit tA� Zi. Ka qenA� njA�ra prej dy kritereve tA� fundit. Aktualisht jemi duke shikuar zbatimin drejt regjimit tA� liberalizimit tA� vizave, kjo A�shtA� pA�rmbajtja kundA�r korrupsionit dhe krimit tA� organizuar. BE-ja A�shtA� nA� kontakt tA� vazhdueshA�m me institucionet e KosovA�s lidhur me a�?track recorda��. JavA�n e ardhshme do tA� kemi disa ekspertA� tA� Brukselit, tA� cilA�t do tA� bA�jnA� vlerA�simin e fundit. Sapo tA� realizohet vlerA�simi dhe komisioni tA� bindet se ky a�?track recorda�� A�shtA� i mjaftueshA�m, atA�herA� do ta��iu propozojA� shteteve anA�tare qA� tA� marrin kA�to vendime.

Pra tek kjo pyetje, nA�se 2018-ta do tA� jetA� viti i liberalizimit, kjo varet nga Kosova se A�ka do tA� bA�jA� Kosova gjatA� javA�ve nA� vijim, sA� dyti varet nga shtetet anA�tare, sepse vendimi pA�rfundimtar e marrin shtetet anA�tare shumica e kualifikuar, qA� do tA� thotA� 2 tA� tretat, pra mendoj qA� kA�shtu qA�ndron puna sa i pA�rket regjimit pa vizaa�?, theksoi ajo. Ajo tha se ka pritur njA� raport mA� pozitiv, deri sa theksoi se Raporti i Progresit pA�r vitin 2018 tregon problemet e pa zgjidhura dhe rekomandimet, tA� cilat duhet tA� plotA�sohen nga Kosova. NdA�rsa bA�ri tA� ditur se BE-ja do tA� vazhdojA� tA� mbA�shtesA� KosovA�n sa herA� qA� ka gatishmA�ri pA�r tA� ecur pA�rpara.

a�?Raporti jep propozime konkrete pA�r KosovA�n gjatA� 12 muajve nA� vijim, tA� cilat institucionet duhet ta��i marrin parasysh, kA�to tA� kuptohen si udhA�zim pozitiv pA�r tA� ndihmuar KosovA�n pA�r tA� ecur pA�rpara. BE do vazhdoj qA� tA� mbA�shtes KosovA�n kurdo qA� ka gatishmA�ri pA�r tA� arritur pA�rparim. NA� shkurt tA� viti 2018 Komisioni ka publikuar strategjinA� pA�r Ballkanin perA�ndimor, qA� dA�rgon sinjale shumA� tA� fuqishme lidhur me perspektivA�n evropiane tA� tA�rA� rajonit tA� Ballkanit megjithatA� i ka bA�rA� tA� qartA� qA� nuk ka rrugA� tA� shkurt pA�r tu bA�rA� anA�tar. Duhet njA� proces i ri i transformimit dhe pA�rparimi varet plotA�sisht nA� merita objektive nA� rezultatet konkrete tA� arritura nga secili partner, duke pA�rfshirA� edhe KosovA�na�?, tha ajo.

Shefja e ZyrA�s sA� Bashkimit Evropian ka folur edhe pA�r UrA�n e Ibrit, me A�a��rast tha se ky A�shtA� projekti mA� i madh qA� ka tA� bA�jA� me dialogun.

a�?Ura nA� tA� vA�rtet thoja A�shtA� projekti ynA� mA� i madh nA� veri, qA� ka tA� bA�jA� me dialogun. Puna mbi urA� A�shtA� duke vazhduar e thash derisa jemi duke folur, A�shtA� dashur pak kohA� deri tA� zbatohet ky projekt. Kemi bashkA�punim tA� mirA� aktualisht me komunA�n veriore tA� MitrovicA�s dhe vA�rtet shpresoj qA� ura do tA� pA�rfundohet sa mA� shpejt qA� tA� jetA� e mundur. Ka pasur disa batica e zbatica gjatA� zbatimit tA� kA�tij projekti, disa prej tyre i dini tA� gjithA�, sidomos ata qA� vijnA� nga pjesa veriore, ka pasur tA� bA�jA� me disa shqetA�sime lidhur me komunA�n bazuar nA� incidentet etnike qA� kanA� ndodhur, sido A�oftA�, siA� thash ura A�shtA� simbol dhe do tA� thoja se A�shtA� simboli mA� i rA�ndA�sishA�m i dialogut. Pra jemi duke shikuar perspektivA�n e normalizimit tA� raporteve ndA�rmjet SerbisA� dhe KosovA�s, dhe do tA� thoja se ura do jetA� simbol i kA�saja�?, u shpreh Apostolova.

Shefja e ZyrA�s sA� BE-sA� foli edhe pA�r rastin e hyrjes ilegale dhe arrestimit tA� Marko Gjuriqit.a�?Incidenti me Marko Gjuriqin nuk do ta cilA�soja nA�se ka qenA� provokim. Do tA� them qA� ishte njA� incident shumA� i pafat qA� ka ndodhur 3 ditA� pas dialogut tA� nivelit tA� lartA� pas njA� kohe tA� zgjatA�. Pra me tA� vA�rtetA� ishte shumA� fatkeq dhe BE-ja ka reaguar dhe kemi dA�nuar veprimet, tA� cilat janA� kundA�r tA� drejtave tA� njeriut nA� KosovA� dhe kemi shprehur dA�shirA�n pA�r tA� gjitha kA�to tA� diskutohen me anA� tA� dialoguta�?, theksoi Apostolova.

PA�r statutin e komunave me shumicA� serbe, Apostolova tha se A�shtA� shumA� e rA�ndA�sishme qA� tA� fillojA� procesi i krijimit tA� shoqatA�s sA� komunave me shumicA� serbe, derisa theksoi se marrja e vendimeve tA� njA�anshme nuk A�shtA� zgjidhje.a�?Shoqata e Komunave Serbe tA�rheq mA� shumA� vA�mendjen tuaj dhe natyrisht se A�shtA� A�A�shtje shumA� e rA�ndA�sishme. Pyetja A�shtA� se cila prej shoqatave do tA� jetA� autentike, dhe qA� A�shtA� paralajmA�ruar me njA� afat 20 prill, qA� do tA� fillojA� tA� zbatohet, apo ajo qA� ka filluar kryeministri Haradinaj tA� zbatojA�. KA�tu dua tA� them se A�A�shtje e rA�ndA�sishme A�shtA� qA� procesi i krijimit tA� shoqatA�s tA� komunA�s me shumicA� serbe tA� fillojA�. Ky do tA� jetA� njA� dialog midis PrishtinA�s dhe Beogradita�?, tha veA� tjerash ajo.A�A� NA� fund, sa i pA�rket mundA�sisA� tA� zgjedhjeve tA� reja nA� KosovA�, shefja e ZyrA�s sA� BE-sA� ka apeluar qA� tA� mendohet dy herA� para se vendi tA� shkojA� nA� zgjedhje. Kjo pasi qA� sipas saj, zgjedhjet e reja do tA� reflektojnA� nA� reforma.