15:37 / E Hënë, 16 Shtator 2019

Apple kundër pagesës 13 miliardë euroshe në gjykatë

Kompania Apple do të nisë një sfidë ligjore të martën ndaj kërkesës së Komisionit Evropian për të paguar 13 miliardë euro taksa, në një rast historik të goditjes së BE-së për shmangien e taksave nga kompanitë shumëkombëshe.

Prodhuesi i iPhone pritet të dërgojë një delegacion prej gjashtë personash të kryesuar nga zyrtari kryesor financiar Luca Maestri në seancën gjyqësore dy-ditore në Gjykatën e Përgjithshme me seli në Luksemburg, gjykata e dytë më e lartë e BE.

Në gusht 2016, Komisioni tha se rregullat për taksa nga Irlanda më 1991 dhe 2007 kishin zvogëluar artificialisht barrën tatimore të Apple për më shumë se dy dekada.

Komisionarja evropiane e Konkurrencës, Margrethe Vestager tregoi një normë tatimore prej 0,005% të paguar nga njësia kryesore irlandeze e Apple në 2014 si një shembull i pagesave jashtëzakonisht të ulëta nga kompania.

Apple pritet të argumentojë se nuk bëri asgjë të keqe pasi kishte ndjekur ligjet e taksave irlandeze dhe amerikane. Kompania bëri argumente të ngjashme në një blog pas një vendimi mbi taksat e BE-së disa vjet më parë.

Sipas saj, pjesa më e madhe e taksave të saj i detyrohen Shteteve të Bashkuara, pasi shumica e vlerës në produktet e saj, përfshirë projektimin, inxhinierinë dhe zhvillimin, janë krijuar atje.

Irlanda, e cila ka akuzuar Komisionin për tejkalimin e kompetencave dhe ndërhyrjen në sovranitetin kombëtar të BE-së mbi çështjet e taksave, gjithashtu po sfidon vendimin e BE-së.

Regjimi tatimor irlandez është një tërheqje kryesore për kompanitë shumëkombëshe, të cilat punësojnë rreth 10% të fuqisë punëtore të vendit.