13:46 / E Martë, 25 Shkurt 2020

Arti i vërtetë i të jetuarit më gjatë, duhet të nisë në fëmijëri

Shkencëtarët kanë gjetur një lidhje midis angazhimit në arte. Njerëzit që marrin pjesë në aktivitete kulturore jo rrallë kanë një rrezik prej 14% më të ulët të vdekjes në çdo kohë sesa ata që nuk angazhohen kurrë dhe çdo fëmijë duhet të jetë në gjendje të marrë pjesë, thekson dr Miriam Stoppard.

Aktivitetet e artit kanë efekte të gjera në shëndet, sepse ato kombinojnë faktorët psikologjikë, fizikë, shoqërorë dhe të sjelljes me një dëshirë të brendshme për të shijuar përvojën, transmeton Indeksonline.


Një jetë e pasur kulturore ju ndihmon të jetoni më gjatë. Nuk jam çuditur. Kam besuar gjithmonë në teatër si pasurues për të gjitha moshat. Mbaj mend që shpesh i çoja nipërit dhe mbesat e mia në teatër, balet, muze, beqare dhe dikush që thoshte se po i prishja, duke u dhënë atyre shumë trajtime. Studimet e mëparshme kanë treguar se angazhimi i arteve mund të ndihmojë si gjendjet mendore ashtu edhe ato fizike, duke përfshirë depresionin, demencën dhe dhimbjen kronike. Por si mund t’ju ​​ndihmojë të jetoni më gjatë? Të qenët i përfshirë në art mund të lidhej me jetëgjatësinë duke lehtësuar stresin dhe depresionin kronik. Ajo rrit ndërveprimet shoqërore, ndërton mbështetje në grup dhe zvogëlon vetminë. Ajo ndërton forcë njohëse dhe nxit empatinë, kohezionin shoqëror dhe inteligjencën emocionale. Si një bonus ai kundërshton mosveprimin, sjell një kuptim më të madh të qëllimit në jetë, duke rritur kreativitetin dhe imagjinatën. Studimet që përqendrohen më shumë në “kohën e lirë” kanë gjetur efekte pozitive në vdekshmërinë e parakohshme”, thekson ai /Indeksonline/ .