17:57 / E Hënë, 23 Prill 2018 / indeksADMonline

Bajrami: Platforma e Veselit synon unifikimin e spektrit politik

NA�nkryetari i PDK-sA�, Arsim Bajrami, ka sqaruar platformA�n qA� Kadri Veseli ua ka dA�rguar liderA�ve politikA� pA�r konsensus mes partive politike pA�r pesA� A�A�shtje tA� interesit shtetA�ror.

VetA� hartuesi i kA�saj ideje, Bajrami, ka thA�nA� se me kA�tA� platformA� synohet tA� unifikohet spektri politik shqiptar rreth dialogut me SerbinA�, formimit tA� asociacionit tA� komunave me shumicA� serbe, themelimit tA� ushtrisA�, agjendA�n evropiane dhe reformA�n zgjedhore.

Bajrami nA� njA� intervistA� pA�r KosovaPress, e ka quajtur moment tA� rA�ndA�sishA�m qA� nA� kA�to momente nA� tA� cilat po kalon Kosova, tA� ketA� njA� unitet politik shqiptar.

a�?Pas miratimit tA� strategjisA� sA� BE-sA� pA�r integrim, raportit tA� progresit dhe faktit se dialogu mes KosovA� e SerbisA� po hyn nA� fazA�n finale A�shtA� i domosdoshA�m njA� konsensus pA�r agjendA�n shtetA�rore, nA� mA�nyrA� qA� Kosova ta zA� hapin me agjendA�n shtetformuese dhe kA�tA� vit tA� rrumbullakojA� disa procese jashtA�zakonisht tA� rA�ndA�sishme siA� A�shtA� dialogu me SerbinA�, pra momenti final i pA�rfundimit tA� kA�tij dialogu. Nuk po flasim tash pA�r vite, por pA�r momente finale, pA�r muaj vendimtar qA� ky dialog tA� pA�rmbyllet nA� favor tA� KosovA�s, me pA�rfundimin e konfliktit me SerbinA� dhe me fillimin e anA�tarA�simit tA� KosovA�s nA� OKB dhe BE. Pra, na duhet njA� konsensus pA�r kA�tA� dialog. Pastaj, rreth themelimit tA� AKS-sA�, nA� mA�nyrA� qA� tA� jetA� njA� proces krejtA�sisht i kontrolluar nga partitA� politike shqiptare dhe tA� pA�rfundojA� krejtA�sisht me KushtetutA�n dhe legjislacionin e KosovA�s. A�A�shtja e tretA�, konsensusi pA�r themelimin e ushtrisA� sA� KosovA�s, pastaj agjenda evropiane dhe reforma zgjedhorea�?, tha Bajrami.

NA�nkryetari Bajrami theksoi se ky A�shtA� njA� akt lidershipi i kryetarit Veseli, njA� ofrim dore pA�r opozitA�n qA� nA� vend tA� shkuarjes sA� shpejti nA� zgjedhje tA� papA�rgatitura, tA� shkojnA� me pA�rmbylljen e kA�tyre pesA� A�A�shtjeve, me njA� pjesA�marrje tA� opozitA�s, pastaj A�shtA� krejtA�sisht e deplasuar A�A�shtja se kur do tA� mbahen zgjedhjet.

Por, sipas tij, mbajtja e zgjedhjeve pa i kryer detyrat e shtA�pisA�, pa i rrumbullakuar agjendat shtetformuese, do tA� jetA� njA� moment jo pragmatik. Bajrami beson edhe nA� rolin pragmatik tA� opozitA�s, pA�r tA� qenA� pjesA� e kA�saj platforme dhe pA�rfundimit tA� kA�tyre A�A�shtjeve tA� agjendA�s shtetformuese.

a�?UnA� mendoj se opozita do tA� reflektojA� pozitivisht pA�r faktin se bA�het fjalA� pA�r agjendA� shtetA�rore, nuk bA�het fjalA� pA�r agjendA� partiake, apo agjendA� e qeverisA�. A�shtA� e obligueshme pjesA�marrja e opozitA�s nA� kA�to procese dhe unA� jam i sigurt se opozita do tA� reflektojA� pozitivisht. LDK tani ka hedhur njA� ide tA� ngjashme dhe kjo ide korrespondon me ambiciet e LDK-sA� pA�r njA� tryezA� tA� partive politike. Edhe VV, besoj, A�shtA� jashtA�zakonisht e interesuar qA� tA� marrA� pjesA�n e vet tA� pA�rgjegjA�sisA� nA� kA�tA� agjendA� shtetA�rore dhe pA�r momentin mendoj qA� nA� vend tA� debateve pA�r zgjedhje tA� shpejta, tA� papA�rgatitura nA� kA�tA� moment KosovA�s nuk i konvenon, sepse jemi nA� njA� fazA� kritike ku ky vit do tA� jetA� pA�rcaktues. Besoj se kjo ide e Veselit do tA� kuptohet drejt, nuk ka asnjA� qA�llim pA�rfitimi politika�?, theksoi ai.

PavarA�sisht se kanA� qenA� shumA� kritikA� ndaj mA�nyrA�s sA� dialogut dhe themelimit tA� AKS-sA�, Bajrami beson se edhe LA�vizja VetA�vendosje do tA� marrA� pjesA�n e saj tA� pA�rgjegjA�sisA�. Madje, thotA� se pA�r kA�to dy procese kritike ka qenA� edhe kryetari i PDK-sA�, Kadri Veseli. Derisa, e quan pak tA� vonuar kA�tA� platformA�, por sipas tij, viti 2018 A�shtA� pA�rcaktues pA�r shumA� procese.

a�?Ndoshta A�shtA� pak e vonuar, por A�shtA� mu nA� momentin kur ka ardhur raporti i progresit, mu nA� momentin kur BE po jep shenja pA�r liberalizim tA� vizave, por po pA�rcakton edhe detyra dhe qA� Kosova nuk mund tA� ecA� ngadalA� nA� kA�tA� proces. Duke qenA� pA�rgjegjA�s pA�r koalicionin qeverisA�s, Veseli ka reflektuar duke mos u pajtuar me a�?status quona�?, ka reflektuar edhe karshi konfiguracionit politik qA� A�shtA� krijuar nA� Kuvend qA� tA� fillojA� arritja e kA�tij konsensusi pA�r kA�to A�A�shtje qA� Kosova mos tA� ngecA� mbrapa dhe Kosova nuk ka kohA� pA�r tA� humbur, sepse gjeopolitika po ndA�rron nA� rajon dhe ne nuk guxojmA� tA� vonohemi pA�r ta zA�rA� hapin dhe kohA�n e humbur me kriza qA� kemi kaluar pA�r shkak edhe tA� pA�rplasjeve tA� brendshme politikea�?, u shpreh ai.

Bajrami beson se tri prej pesA� A�A�shtjeve tA� cekura nA� platformA�, mund tA� kryhet brenda kA�tij viti, nA�se spektri politik bashkohen rreth kA�saj platforme.

a�?E para, tA� pA�rfundojA� themelimi i asociacionit, ku kA�rkohet vA�rtet njA� pA�rgjegjA�si maksimale, unA� e quaj ndA�r A�A�shtjet mA� tA� ndA�rlikuara dhe mA� sfiduese se sa demarkacioni, sepse duhet tA� jemi shumA� tA� vendosur qA� tA� mos bA�jmA� asnjA� kompromis pA�rtej atyre qA� janA� bA�rA� me rastin e shpalljes sA� pavarA�sisA�. Pastaj, A�shtA� e mundshme qA� me njA� konsensus tA� themelohet edhe ushtria e KosovA�s. KA�tA� vit A�shtA� e mundur tA� kemi pA�rparme te reforma, te ligjet ERA qA� janA� ligje tA� integrimit evropian dhe tA� fillojA� procesi pA�rmes Kuvendit ose presidentit tA� reformA�s zgjedhore, pA�rmes dy proceseve, rishikimit tA� ligjit pA�r zgjedhjet parlamentare dhe bA�rja e amendamenteve kushtetuese qA� presidenti i ardhshA�m tA� zgjidhet nga popullia�?, ka thA�nA� Bajrami.

NA�nkryetari i PDK-sA� konsideron, se nA�se partitA� politike parlamentare arrijnA� konsensus pA�r kA�to A�A�shtje, atA�herA� A�shtA� shumA� mA� lehtA� tA� bA�het presioni te Lista Serbe qA� tA� mundA�sojA� ndryshimet kushtetuese tek formimi i ushtrisA�, meqA� vetA�m aty nevojitet pajtimi i tyre.

Sipas Bajramit, unifikimi i liderA�ve politikA� rreth kA�saj platforme pA�r A�A�shtje shtetA�rore do tA� kthente seriozitetin dhe do tA� kthente besimin ndaj tyre edhe te qytetarA�t qA� me tA� drejtA� nganjA�herA� janA� zhgA�njyer nA� lidership.